Παρουσιάστηκε η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη για την Πάτρα
Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις να επέλθουν βιώσιμα αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, στην έναρξη και την ενδυνάμωση επιχειρηματικής, και όχι μόνο, δραστηριότητας.
Σήμερα παρουσιάστηκε η Μελέτη για την εφαρμογή ΟΧΕ για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) στην Πάτρα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Πατρέων, φορέων, συλλόγων και παραγωγικών μονάδων.
«Για μία ακόμη φορά θα πω, πως μόνο αν ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας θα καταφέρουμε περισσότερα πράγματα. Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε, αλλά και να διεκδικούμε για το καλύτερο με επίκεντρο πάντοτε τον άνθρωπο. Στόχος μας με την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι να δημιουργηθεί ένα σημαντικό εργαλείο που θα μπορέσει να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τον Δήμο Πατρέων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους ερευνητικούς φορείς, την κοινωνία πολιτών προκειμένου να έχουμε πλέον μία πόλη βιώσιμη, ελκυστική, δυναμική» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι δίπλα στη Δημοτική Αρχή, αρωγός στην προσπάθειά της, να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην υλοποίηση του σχεδίου, με ταχύ ρυθμό, για να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας».
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης λέγοντας πως «θέλουμε όλους τους φορείς και τους κοινωνικούς μας εταίρους, τους δικαιούχους, να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης. Αν κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση, θα έχουμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Στη σημερινή ημερίδα παρουσιάστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η εφαρμογή της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην Πάτρα, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, καθώς και το τι περιλαμβάνει, τα οφέλη μέσα από δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, έξυπνης εξειδίκευσης, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
Όπως τονίστηκε, σε ένα στρατηγικό πλάνο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, ο συνδυασμός ικανοτήτων και τοπικής γνώσης, είναι βασικός για τον εντοπισμό κοινών λύσεων και την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων γενικής αποδοχής που θα προάγουν την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την τοπική οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Να υπενθυμίσουμε πως αύριο Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 και ώρα 11 π.μ., θα γίνει η δεύτερη ημερίδα με την παρουσίαση της Μελέτης για την εφαρμογή ΟΧΕ για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 για το Αγρίνιο.
Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου (πρώην κτίριο Τράπεζας της Ελλάδας, Αναστασιάδη 1).
Ποιοι συμμετείχαν
Στην εκδήλωση εκτός από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, την παρουσίαση έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου.
Επιπλέον παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αχαΐας, Γενικοί Διευθυντές και στελέχη της Περιφέρειας, καθώς και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Παράλληλα, συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Πατρέων οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Κορδάς, Διονύσης Πλέσσας, Παύλος Στάμος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας και ο Αντιπρόεδρος Παντελής Βακάλογλου, ο αναπληρωτής της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Αγγελόπουλος, οι υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πηνελόπη Σακοβέλη και της Δευτεροβάθμιας Ιωάννα Παπαιωάννου, εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αναστασία Κουμούση και Σεβαστιανή Γαϊτανίδου, Ανδρομάχη Βασιλοπούλου από την Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού, στελέχη και διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων, στελέχη της ΑΔΕΠ και της ΔΕΥΑΠ εκπρόσωποι παραγωγικών μονάδων, συλλόγων, φορέων κ.α.