Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Ομολογία Μουζάλα στην Κ.Ε.: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας

$
0
0
Ομολογία

Στην παραδοχή ότι «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας» προχώρησε από το βήμα της κεντρικής επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στην παρούσα φάση, την οποία χαρακτήρισε ως «καινούργια κατάσταση», «το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία».

Μιλώντας στα μέλη του οργάνου, ο κ. Μουζάλας είπε χαρακτηριστικά πως: «Περάσαν 850.000 άνθρωποι (σ.σ από τη χώρα μας) και η κοινωνία με εξαίρεση την Ειδομένη, κάποια νησιά και δυο τρεις περιοχές στην Αθήνα δεν πήρε... είδηση».

Υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο για μια προσπάθεια στην οποία «ανταποκριθήκαμε χωρίς απώλειες» και συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να  Σύνοδο και την πρακτική στήριξη της Ευρώπης, όχι μόνο την πολιτική. «Θα πρέπει να περάσει η απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία», αυτό θα παλέψουμε τη Δευτέρα είπε, δίχως να μπορεί να εγγυηθεί για το αν θα κερδίσει η κυβέρνηση αυτή τη μάχη.

«Στην Ειδομένη δεν θα ανοίξει ο δρόμος»

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο υπουργός είπε ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο νούμερο. «Μέσα σε πολύ μικρό χρόνο πρέπει να στήσουμε χιλιάδες θέσεις πολύ προσωρινής διαμονής. Στο Ελληνικό δεν είναι οι συνθήκες που θέλουμε, αλλά η άλλη λύση είναι άλλες πλατείες», παραδέχτηκε.

Σημείωσε δε, ότι χτίζονται 10.000 θέσεις την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι μετά την συγκέντρωσή τους θα «δούμε την διανομή τους», επισημαίνοντας οτι «στην αρχή μιας κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο πρόβλημα». Ερωτηθείς εάν «Πάμε καλά;», τόνισε ότι «θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα». Στην Ειδομένη δεν θα ανοίξει ο δρόμος, συνέχισε, διαμηνύοντας ότι «Θέλουμε να κατέβουν προς τα κάτω, δεν θέλουμε να φτιάξουμε καταυλισμούς». «Πρέπει να πεισθούν (σ.σ. οι πρόσφυγες) πως αυτός ο δρόμος είναι κλειστός», συνέχισε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι θα τους παρασχεθεί υγειονομική φροντίδα και τροφή.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι με χρονικό ορίζοντα ενός μηνός οι εγκλωβισμένοι θα μπορούν να διαβιούν με αξιοπρεπείς συνθήκες.

«Θέλουμε τα χρήματα να βοηθούν τον εθνικό σχεδιασμό»

Στην μακροσκελή ομιλία του τέλος, ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε ότι στην Ευρώπη θα υπάρξει ένα σκληρό παζάρι, «λες και είμαστε Σομαλία». Θέλουμε τα χρήματα που θα δοθούν να δίνονται με τρόπο που να βοηθούν το εθνικό σχεδιασμό, είπε και επέμεινε ότι το καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μετατρέψει την αλληλεγγύη σε κίνημα προτού ξεθωριάσει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφερόμενος, ακόμη, στην Ευρώπη, είπε ότι «περάσαμε δύσκολα, αλλά όχι γιατί φταίμε», ενώ εκτόξευσε τα πυρά του κατά της ΕΕ λέγοντας οτι αφενός μεν οι Ευρωπαίοι, «δεν έχουν τίποτα να πουν τώρα», αφετέρου δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις υποχρεώσεις της σε αντίθεση με την Ευρώπη που δεν είναι.

«Έχουμε πολιτική υποστήριξη από την Ευρώπη, αλλά όχι πρακτική και αυτό είναι που θα προσπαθήσει να αντιπαλέψει ο Αλέξης Τσίπρας" είπε ο κ. Μουζάλας.

Τα «εργαλεία» της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Ανέφερε οτι εργαλεία της Ελλάδας είναι η μετεγκατάσταση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα μόνο προς την Ευρώπη θα δημιουργούσε πόλο έλξης προσφυγικών ροών, ενώ η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνεται από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

Ως δεύτερο εργαλείο ο κ. Μουζάλας ανέφερε «όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους» το ΝΑΤΟ, του οποίου το σχέδιο για την μείωση των ροών «θέλουμε να πετύχει».

Ως τρίτο εργαλείο ανέφερε την επιστροφή μεταναστών, επισημαίνοντας ότι ένα κράτος πρέπει να δουλεύει με διεθνείς κανόνες και συνθήκες.

Ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα στην Ευρώπη θα υπάρξει πολύ μεγάλο παζάρι.
 
Ο κ. Μουζάλας είπε οτι επιθυμία της Ελλάδας είναι τα χρήματα να δίνονται στον εθνικό σχεδιασμό καθώς «όσοι έλθουν να δουλέψουν εδώ θα χρησιμοποιήσουν τις υποδομές της χώρας».

Πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε η ανθρωπιστική βοήθεια να γίνει το όχημα εξυπηρέτησης ευρωπαϊκών αναγκών», διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία όσων έλθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, να είναι από την Ελλάδα, ενώ και τα υλικά αγαθά που θα καταναλώνονται να είναι ελληνικής προέλευσης.

Τόνισε οτι η αλληλεγγύη πρέπει να μετατραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαρκές κίνημα, προσθέτοντας «με τέτοιο τρόπο που, μεταξύ άλλων, να μπορεί να πάρει χρήματα από την Ευρώπη, όπως και οι άλλες οργανώσεις».Τέλος, ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την πεποιθησή του ότι η χώρα και ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρουν.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles