Οι δανειστές προετοιμάζουν την άφιξή τους, έχοντας σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τις μεταξύ τους διαφορές - Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να «ροζίσει» τις «κόκκινες» γραμμές σε ασφαλιστικό, δημοσιονομικό και κόκκινα δάνεια - Πηγές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο αξιολόγησης σε στάδια και τμηματική εκταμίευση της δεύτερης δόσης
Αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επιστροφή των δανειστών αυτήν την εβδομάδα, με πηγές πολύ κοντά στις δύο πλευρές να τοποθετούν χρονικά την άφιξη την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή.
Ακόμα και αν η ετυμηγορία των Θεσμών για την ημερομηνία «καθόδου» στην Αθήνα θα δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, το γενικότερο τοπίο θα παραμείνει θολό, αφού η αξιολόγηση δεν είναι σίγουρο πώς και πότε θα ολοκληρωθεί, αν και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να «ροζίσει» τις «κόκκινες» γραμμές σε ασφαλιστικό, δημοσιονομικό και κόκκινα δάνεια.
Στο σενάριο γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά προσμένει το «δώρο» της ΕΚΤ να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να δανείζονται φθηνότερα οι τράπεζες και στη συνέχεια να δρομολογηθεί και η ρύθμιση του χρέους, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει και πολιτικά.
Πηγές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο αξιολόγησης σε στάδια και τμηματική εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, που θα «σπάσει» σε υπο-δόσεις, γεγονός που ίσως πολιτικά έδινε μία ανάσα και χρόνο στη κυβέρνηση, λόγω και του ανοιχτού μετώπου που έχει με το προσφυγικό, αλλά από οικονομικής πλευράς θα παρατείνει περαιτέρω την αβεβαιότητα.
Παρά ταύτα, φαίνεται πως είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση, καθώς πρωταρχικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να καταφέρει να βάλει το Κουαρτέτο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι, το οποίο έρχεται... ενωμένο, δυνατό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κουαρτέτο των Θεσμών έχει προετοιμάσει την επιστροφή του, έχοντας σημειώσει πρόοδο ως προς τις μεταξύ τους διαφορές στο δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό.
Αν και παραμένει άγνωστο ακόμα αν έκανε πίσω η Κομισιόν ή υποχώρησε το ΔΝΤ στις υπερβολικές απαιτήσεις του, το πιθανό είναι ότι βρήκαν τη «χρυσή τομή» και θα ξεκινήσουν -εκτός απρόοπτου- τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά με κοινές προτάσεις, ανεβάζοντας το βαθμό πίεσης στην Αθήνα. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ευρωζώνη προσπαθούν εδώ και ημέρες να συγκλίνουν ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού (305 δισ. ευρώ μέτρα), που βλέπουν μέχρι το 2018.
Βέβαια, ο βασικότερος παράγοντας που θα βοηθήσει να κλείσει νωρίς η διαπραγμάτευση είναι να καμφθούν οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών ως προς το περιεχόμενο των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των Θεσμών, ζητούν να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση μέτρα ρεαλιστικά υλοποίησιμα για το δημοσιονομικό κενό, ενώ πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν στη μείωση των συντάξεων και όχι να καλυφθεί το κενό του ασφαλιστικού με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Μέγα ζήτημα και το σχέδιο των κόκκινων δανείων, όπου το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή στάση για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.
Το τελευταίο διάστημα διακινούνται σενάρια ότι, κατόπιν των πιέσεων της Γερμανίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αλλά και την Αθήνα, το δημοσιονομικό κενό προσδιορίζεται κοινή συναινέσει πλέον στο 2% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το δημοσιονομικό κενό θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως την ατελείωτη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στο νέο Μνημόνιο και έχουν μείνει πίσω από τον μήνα Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.
Το άλλο ζήτημα είναι κατά πόσο η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίηση του προγράμματος, όπου κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι, αν και θα υπάρξουν επιπτώσεις δημοσιονομικές και κοινωνικές, δεν συμφέρει την Ελλάδα να καθυστερήσει, βάζοντάς το στο τραπέζι της αξιολόγησης.
Ακόμα όμως και αν συμφωνούσαν όλοι σε λύση «πακέτο» -λόγω προσφυγικού- για τα μέτρα έως το 2018 και την ελάφρυνση του χρέους, το τεχνοκρατικό κομμάτι των Θεσμών (ΔΝΤ και ΕΚΤ) δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα μπουν σε αυτό και τα κόκκινα δάνεια. Πηγές έλεγαν πως «οι τεχνοκράτες (ΔΝΤ-ΕΚΤ) θεωρούν άσχετο το προσφυγικό από τις αποφάσεις για την διαχείριση των δανείων από funds». Είναι απόλυτοι ότι «μόνο έτσι» θα καθαρίσει το τοπίο στις τράπεζες, την αγορά και την οικονομία συνολικά.
«Όσο δεν λύνεται το πρόβλημα, δεν θα έρχονται κεφάλαια» ούτε από την ΕΚΤ ούτε από τις αγορές στην Ελλάδα, λένε, ενώ υποστηρίζουν ότι η εκχώρηση δανείων είναι η πραγματική λύση γιατί «μόνο έτσι θα δουν "κούρεμα" χρέους νοικοκυριά και επιχειρήσεις», για να ισορροπήσουν και να ορθοποδήσουν.