Την υπογράφουν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ και Ένωσης Κεντρώων
Έπειτα από οκτώ ώρες ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το προσφυγικό.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, αναμένεται ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Αντίθετα, η ανακοίνωση δεν φέρει τις υπογραφές του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων. «Να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις υποχρεώσεις της Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.
Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι, παρά τις αρχικές πληροφορίες για μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αναζητείτο κοινός τόπος για την έκδοση κοινής δήλωσης, καθώς οι αρχηγοί επεξεργάζονταν ένα προσχέδιο τεσσάρων σελίδων, που έβαλε στο τραπέζι η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου, δε, διέρρεε ότι υπάρχει συμφωνία σε όλα, ωστόσο η έκδοση της κοινής ανακοίνωσης «κολλούσε» στη στάση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.
Τα βασικά σημεία του ανακοινωθέντος που προετοιμάζεται με προσωπική φροντίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, είναι:
- Αναλογική κατανομή προσφυγικών ροών στις χώρες της ΕΕ
- Τήρηση της Σύμβασης της Γενεύης του 1960
- Θα επισημαίνεται το θεσμικό κενό που θα υπάρχει στην ΕΕ σχετικά με κυρώσεις που θα έπρεπε να προβλέπονται για τέτοια θέματα, όπως συμβαίνει με τις παραβιάσεις των κριτηρίων σχετικά με την οικονομική σταθερότητα.
Οργή Λεβέντη: Ζήτησα παραίτηση της κυβέρνησης και οικουμενική - Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επιβεβαίωσε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν και δεν έκρυψε την οργή του για το γεγονός ότι η συζήτηση αφορούσε μόνο στο προσφυγικό και όχι και στην οικονομική κρίση ή στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Όπως είπε, η σχετική πρότασή του τέθηκε σε ψηφοφορία, στην οποία όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ψήφισαν η σύσκεψη να αφορά μόνο στο προσφυγικό.
«Δεν συζητήσαμε ούτε για τις συντάξεις που θα μειωθούν, ούτε για το γεγονός ότι με το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας θέλει να πετύχει χαλάρωση των όρων -και άρα παραμονή στην εξουσία» σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Ο κ. Λεβέντης κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα, καλώντας τους Έλληνες να δουν τι ψήφιζαν τόσα χρόνια. «Λυπούμαι για το πολιτικό σύστημα, γιατί είναι κατώτερο των περιστάσεων» επισήμανε.
«Στην αρχή της συζήτησης ζήτησα παραίτηση της κυβέρνησης και δημιουργία οικουμενικής, που θα στηρίζεται από 230 βουλευτές» υπογράμμισε ακόμη.
«Είπαν ψέματα ότι είναι μόνο 28.000 πρόσφυγες. Είναι πολύ περισσότεροι. Υπουργός είπε ότι είναι 150.000 και θα μείνουν τρία χρόνια» είπε επίσης, «φωτογραφίζοντας» τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Θεοδωράκης: Θα είναι λάθος να απομονωθεί η χώρα με ένα βέτο
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου: «Είναι λάθος να συνδέσουμε την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η χώρα με το προσφυγικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε παζάρια».
«Υπάρχει η δυνατότητα βέτο, αλλά είναι λάθος της χώρας να απομονωθεί με ένα βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας» εκτίμησε ακόμη.
Και συμπλήρωσε: «Δεν μιλάμε για αντίποινα, στο ανακοινωθέν ο όρος που χρησιμοποιούμε είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις χώρες που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις».
Ένα σοκ, ωστόσο, περίμενε τους πολιτικούς αρχηγούς από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ομολόγησε: «Δεν μπορώ να κάνω διαχωρισμό προσφύγων-μεταναστών».
Υπερυπουργό Μετανάστευσης πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης
Κατά πληροφορίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε υπερυπουργό Μετανάστευσης -χωρίς να προσδιορίσει όνομα- και δημιουργία ειδικής δομής για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, αλλά κυρίως για τα ασυνόδευτα παιδιά. «Δεν εννοούμε μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή, αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη» διευκρίνιζαν συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε επίσης σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την σημερινή κατάσταση.
Δεν υπογράφει ο Λεβέντης - Με «αστερίσκους» η Γεννηματά
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση και επέμεινε στην απόφασή του να μην υπογράψει το ανακοινωθέν.
Με τη σειρά της, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι θα υπογράψει το ανακοινωθέν της Προεδρίας, αλλά με αστερίσκους. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να καταγραφεί στο τέλος του κειμένου η άποψή της ότι για την εφαρμογή των αποφάσεων χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.
Από το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, σημειώνουν, όσον αφορά στο κοινό ανακοινωθέν, ότι το κόμμα θέτει τα εξής: «Η εθνική γραμμή, για να έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει».
«Η χώρα» συνεχίζουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, «χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».
«Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ' ελάχιστον» σημειώνουν.
Οι ενστάσεις, μάλιστα, της κυρίας Γεννηματά, η οποία επιμένει να διατυπωθεί η θέση της στο τελικό κείμενο της κοινής δήλωσης, αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων μέχρι την ύστατη ώρα.
Αποχώρησε ο Κουτσούμπας
Περί τις 17:15, ο πρόεδρος του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί η παρουσία του εκεί, καθώς οι αρχηγοί πλέον συζητούν για τη διαμόρφωση ενός κοινού ανακοινωθέντος για το προσφυγικό. «Η διαδικασία τέλειωσε σε ό,τι αφορά εμάς. Το Συμβούλιο συνεχίζεται με εκείνους που είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση» τόνισε.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το προεδρικό μέγαρο, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε πρόφαση την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την εμπλοκή του στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση να πάρει την υπογραφή της πίσω και να σταματήσει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
«Το Συμβούλιο δεν αντιμετωπίζει τις ρίζες του προβλήματος, ούτε δημιουργούν έστω ανακούφιση από τον εγκλωβισμό μεταναστών στη χώρα μας, που τις πληρώνει ο ελληνικός λαός» σημείωσε.
Και συμπλήρωσε: «Το μεταναστευτικό δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι αποφάσεις της ΕΕ οδηγούν σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα».
Σε ερώτηση, δε, εάν εκτός από το προσφυγικό τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά: «Ε, καλά, ο Λεβέντης κάθε μία πρόταση λέει και για οικουμενική».
Τι ειπώθηκε στην έναρξη της συνάντησης
Πληροφορίες, νωρίτερα, έκαναν λόγο για σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των «παράτυπων» μεταναστών. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε κλειστά κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα διαχωρισμός.
Υπάρχουν ήδη δέκα κέντρα κλειστού τύπου, απάντησε σχετικά κυβερνητική πηγή στην κριτική του προέδρου της ΝΔ στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός, αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και μια πολιτική αποτροπής της ανεξέλεγκτης εισόδου μεταναστών.
Η Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της, επέμεινε στην ανάγκη να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με τόσα αδιέξοδα, διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνει στο τραπέζι της σύσκεψης, ακόμα και αν δεν τεθεί το θέμα αυτό.
Κατά πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός είναι διστακτικός σε σχέση με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, το διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κλειστά κέντρα.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το θέμα σχεδίου για αριθμό μεταναστών που θα μείνουν στην Ελλάδα και τις δηλώσεις υπουργών για φιλοξενία 50.000, 100.000 ή 150.000 ανθρώπων. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε πως οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύθηκαν.
Κυβερνητική πηγή, εν εξελίξει της σύσκεψης των αρχηγών, έλεγε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα ζήτηματα, με γνώμονα τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση όσων συζητούνται στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μέχρι τώρα, η συζήτηση γίνεται σε ήπιους τόνους. Παρά τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων της ΝΔ για σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη, η ίδια πηγή δεν επιβεβαιώνει, κάνοντας λόγο για συζήτηση-«σούπα».
Στην αρχή της σύσκεψης ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς έναν καφέ φάκελο, στον οποίο περιέχονταν στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή τους.