Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Συνεχίζεται η αποχή των Δικηγόρων έως και την Τετάρτη 16 Μαρτίου

$
0
0
Συνεχίζεται

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας  συνεδρίασε την Τετάρτη 2 Μαρτίου υπό τη προεδρία του Προέδρου της Β. Αλεξανδρή, για το θέμα του ασφαλιστικού.

Τα μέλη της Ολομέλειας ενημερώθηκαν από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλ. Ζιμπίδη για τα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου των Νομικών.

Αναφερόμενος στα βασικά συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης και συγκρίνοντας τα με το ασφαλιστικό προσχέδιο της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Β. Αλεξανδρής, τόνισε:  «Συνάγεται ευχερώς ότι η πρόταση του Yπουργείου Εργασίας δημιουργεί αναλογιστική ανισορροπία στο Ταμείο Ασφάλισης Νομικών. Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό σύστημα δεν δίνει μόνιμη αλλά πρόσκαιρη λύση, μετατοπίζοντας απλά την βιωσιμότητα του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών μόλις κατά 2-3 έτη».

«Η πρόταση του υπουργείου, μεταφέρει και πολλαπλασιάζει στο άμεσο μέλλον το πρόβλημα, καθώς δεν έχει αναλογιστική βάση, ούτε προβλεπόμενη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών», συμπλήρωσε.

Με την αναλογιστική μελέτη αναδεικνύεται η βιωσιμότητα του κλάδου ασφάλισης Νομικών για επόμενα 20 και πλέον έτη, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης εξισορρόπησης των εισφορών-παροχών- μεταξύ παλαιών(προ της 1-1-1993) και νέων ασφαλισμένων.

Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης από τα οποία προκύπτει η προοπτική του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών, παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση.

«Σε κάθε περίπτωση βασικά στοιχεία μιας πρότασης, που θα ερείδεται στο παραπάνω πόρισμα της αναλογιστικής μελέτης είναι η εξασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, η ισότητα των μελών και η ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε έγγραφο αίτημα του δικηγορικού σώματος για χορήγηση των σχετικών αναλογιστικών μελετών που έχουν συνταχθεί, υποστήριξε ότι «δεν υφίστανται αναλογιστικές μελέτες -όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε δημοσίως- παρά μόνον «αναλογιστικές προβολές και αναλύσεις ποσοτικών στοιχείων».  Επσιημάνθηκε ότι ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ακόμη στην απαντητική επιστολή του, πως οι ως άνω «προβολές και αναλύσεις», δεν είναι «ολοκληρωμένα έγγραφα» καθ’ όσον δεν φέρουν υπογραφή και το περιεχόμενό τους «μπορεί οποτεδήποτε να μεταβληθεί» και να δημιουργήσει «σύγχυση και παρανοήσεις».

Παρά την αντιφατικότητα των θέσεων του υπουργού, ο κ. Αλεξανδρής, τόνισε πως «για το μείζον θέμα της αναλογιστικής τεκμηρίωσης των λύσεων που προτείνει, τον καλούμε να μας χορηγήσει τις «μελέτες που υφίστανται ήδη» και σκοπεύει να θέσει υπ’ όψιν της Βουλής».

Συνοψίζοντας τις θέσεις του δικηγορικού σώματος ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε :«Το προσχέδιο της κυβέρνησης καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως ιδίως τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανταποδοτικότητας, είναι αναξιόπιστο, και οδηγεί απροσχημάτιστα σε αντισυνταγματική δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων». Και υπογράμμισε την πάγια θέση των Δικηγόρων αλλά και του συνόλου των επιστημονικών φορέων, πως «ένας ουσιαστικός διάλογος προϋποθέτει την άμεση απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης, πλήρη αναλογιστική μελέτη, και έναρξη των συζητήσεων από μηδενική βάση».

Κατόπιν τούτων, η Ολομέλεια υιοθέτησε την εισήγηση του προέδρου  και αποφάσισε:

·        Ανάρτηση της αναλογιστικής μελέτης στο site της Ολομέλειας

·        Αποστολή των συμπερασμάτων – θέσεων και προτάσεων – στους θεσμούς με στόχο την αποδόμηση των θέσεων του προσχεδίου και την αντίστοιχη υπόδειξη ορθολογικών και δίκαιων επιλογών

·        Συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και την Τετάρτη 16 Μαρτίου.

·        Σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής στις 15 Μαρτίου προκειμένου να εκτιμήσει τις έως τότε εξελίξεις.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles