Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Ο Ομπάμα κλείνει οριστικά το Γκουαντάναμο

$
0
0
Ο

Μία από τις βασικότερες υποσχέσεις του προέδρου Ομπάμα από όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ήταν το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο που έγινε σύμβολο της αμερικανικής καταστολής, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως το παρουσίασε ο ίδιος, περιλαμβάνει τη μεταφορά δεκάδων κρατουμένων στην αμερικανική επικράτεια. Αφού περάσουν από δικαστική διαδικασία, θα αποφασιστεί κατά πόσο δικαιολογείται η περαιτέρω κράτηση τους. Για όσους κριθεί πως δεν υπάρχει λόγος κράτησης, θα αφεθούν ελεύθεροι.

Παράλληλα το σχέδιο περιλαμβάνει την μεταφορά 30-60 κρατουμένων που δεν αποτελούν "σοβαρή απειλή" σε άλλες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, σε άλλες χώρες. Το σχέδιο βρίσκεται πλέον ενώπιον του Κογκρέσου, το οποίο θα αναλάβει την τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος ως έχει σήμερα, δεν επιτρέπει να δαπανηθούν άλλα χρήματα για μεταφορά κρατουμένων στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση ελπίζει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία για να επιτραπεί η μεταγωγή των κρατουμένων μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται 13 τοποθεσίες σε αμερικανικό έδαφος όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι κρατούμενοι. Μεταξύ αυτών 7 σωφρονιστικά ιδρύματα στο Κολοράντο, την Β. Καρολίνα και το Κάνσας καθώς και  6 στρατιωτικές βάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής διοίκησης, η μεταφορά των κρατούμενων σε αμερικανικές φυλακές θα εξοικονομήσει 65-85 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το κόστος της λειτουργίας του Γκουαντάναμο ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 445 εκ. δολάρια ανά έτος.

 

 

"Όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι το Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσει", δήλωσε ο Ομπάμα στο λόγο του μπροστά στους Γερουσιαστές. "Η ύπαρξη αυτής της φυλακής βλάπτει τη χώρα μας", πρόσθεσε, τονίζοντας πως λειτουργεί με τρόπο "αντιπαραγωγικό" ως προς τη συνεργασία που θέλουν να έχουν οι ΗΠΑ με άλλα κράτη. "Το να διατηρούμε ανοιχτή τη φυλακή αυτή, αντιτίθεται στις αρχές μας", ανέφερε ο Μπάρακ Ομπάμα.

"Αφήστε μας να κάνουμε το σωστό για την Αμερική, αφήστε μας να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σημείωσε μάλιστα, πως δεν θέλει να αφήσει "αυτό το κεφάλαιο για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ", μιας και ήταν δική του δέσμευση.

 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αναμένεται να γίνει η μεταγωγή 35 κρατουμένων, από τους 91 που σήμερα κρατούνται στο Γκουαντάναμο, σε άλλες χώρες ενώ ταυτόχρονα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και για τους υπόλοιπους, ώστε να διαπιστωθεί αν γίνεται να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες και κάποιοι ακόμη.

Για όσους απομείνουν τελικά, ο Ομπάμα είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να βρεθούν "ασφαλείς τοποθεσίες" για την κράτησή τους. Υπενθύμισε ότι εντός του αμερικανικού εδάφους κρατούνται ήδη "επικίνδυνοι τρομοκράτες" και "τα έχουμε καταφέρει μια χαρά".

Το σχέδιο που υπέβαλε σήμερα το Πεντάγωνο στο Κογκρέσο "έχει την πλήρη στήριξή μου", τόνισε, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο είναι "το σωστό που πρέπει να γίνει για την ασφάλειά μας, αλλά επίσης θα εξοικονομήσουμε και χρήματα".

Αυτή τη στιγμή στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο κρατούνται 91 άτομα. Από το 2002 και μετά, 779 άτομα "πέρασαν" από το στρατόπεδο. Όταν ανέλαβε ο Ομπάμα, στη φυλακή βρίσκονταν 242 κρατούμενοι, οι οποίοι σταδιακά μειώνονταν. Άτομα από 57 χώρες έχουν αποφυλακιστεί μέχρι τώρα, καθώς δεν προέκυψε τελικά καμία κατηγορία εις βάρος τους. Κατά την περίοδο της κράτησης τους, κατήγγειλαν πως είχαν υποστεί βασανισμούς. Οι περισσότεροι προέρχονταν από το Αφγανιστάν. Εννέα κρατούμενοι έχουν πεθάνει μέσα στη φυλακή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Η ιστορία της φυλακής

Το Γκουαντάναμο είναι πόλη και δήμος στη νοτιοανατολική Κούβα και έδρα της ομώνυμης επαρχίας. Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βόρεια από τον κόλπο Γκουαντάναμο, ο οποίος αποτελεί φυσικό λιμάνι. Ο κόλπος ελέγχεται από το 1898 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν στη μάχη του κόλπου του Γκουαντάναμο τον κατέκτησαν από την Ισπανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν από το 1903 στον κόλπο, ναυτική βάση, σε έδαφος που παραχωρήθηκε με μίσθωμα από τον πρώτο πρόεδρο της Κούβας, Τομάς Εστράδα Πάλμα, την ίδια χρονιά.

Ο Φιντέλ Κάστρο έκανε τα πάντα για να ακυρώσει την Συμφωνία του 1903. Η Κούβα δεν εισπράττει εδώ και χρόνια το μίσθωμα, ενώ ο Κάστρο κατήγγειλε -  χωρίς αποτέλεσμα  - σε διεθνείς οργανισμούς, το παράνομο της συμφωνίας.

Η βάση έγινε γνωστή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τότε δημιουργήθηκε σε αυτή μια φυλακή-στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους υπόπτους τρομοκρατίας.

 

 

Οι πρώτοι κρατούμενοι έφθασαν στο Γκουαντάναμο στις 11 Ιανουαρίου 2002. Οι μέθοδοι σύλληψης, ανάκρισης και παραμονής των κρατουμένων προκάλεσαν πολλαπλές αντιδράσεις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν στο παρελθόν το Γκουαντάναμο ως κέντρο παραμονής προσφύγων από την Κούβα και την Αϊτή. Επιχείρησαν να το μετατρέψουν σε κέντρο κράτησης για πρόσφυγες - φορείς του Aids, αλλά η απόφαση κηρύχθηκε αντισυνταγματική με δικαστική απόφαση στις 8 Ιουνίου 1993. Ο τελευταίος Αϊτινός πρόσφυγας εγκατέλειψε το Γκουαντάναμο την 1η Νοεμβρίου 1995.

 

 
 

Το απόλυτο κολαστήριο

Κρατούμενοι που έχουν απελευθερωθεί έχουν καταγγείλει το βασανισμό τους από τους φύλακες κατά τις ανακρίσεις και την παραμονή τους στο στρατόπεδο, ενώ οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι συχνό φαινόμενο.

Οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε στέρηση ύπνου, παρατεταμένο περιορισμό, ηλεκτροσόκ, γυμνή έκθεση και εξευτελισμό, ακόμα και σε σεξουαλικά βασανιστήρια, κατά τα οποία γυναίκες δεσμοφύλακες χρησιμοποιούσαν τα γυναικεία τους θέλγητρα για να εκμαιεύσουν πληροφορίες και να ταπεινώσουν τους κρατούμενους.

Πρόσφατα στο Wikileaks εμφανίστηκαν εγχειρίδια που παρέχονταν στους φύλακες κατά την εκπαίδευσή τους, τα οποία περιλάμβαναν μελέτες για κινεζικά βασανιστήρια, με κεφάλαια όπως "Ημι-ασιτία", "Αξιοποίηση των πληγών", "Βρώμικο, μολυσμένο περιβάλλον", "Πώς να κάνετε το θύμα να εξαρτάται από τον ανακριτή" και "Αποδυνάμωση της ψυχικής και σωματικής ικανότητας αντίστασης". Όλα τα παραπάνω έχουν επανειλημμένα προκαλέσει διαμαρτυρίες και ενέργειες από οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η Διεθνής Αμνηστία, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

 

 

"Torture Classics"

Τα μουσικά βασανιστήρια έχουν επιβεβαιωθεί και αυτά επίσημα και δημόσια, από ανώτερους κυβερνητικούς υπαλλήλους, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φρουρούς και ανακριτές, αλλά και από υπόπτους για τρομοκρατία, που κρατήθηκαν σε στρατιωτικές φυλακές και κέντρα κράτησης. Τα Ηνωμένα Έθνη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν απαγορεύσει τη χρήση δυνατής μουσικής στις ανακρίσεις.

Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και η CIA έχουν κάνει εκτενή χρήση των ηχητικών μεθόδων ανάκρισης, π.χ. βασανιστήρια με μουσική, σε εγκαταστάσεις όπως το Αμπού Γκράιμπ, ο κόλπος του Γκουαντάναμο, η Κανταχάρ, το κέντρο κράτησης στο Μπάγκραμ, και πολυάριθμες "μαύρες τοποθεσίες" σε όλη την υφήλιο.

Η μουσική που χρησιμοποιείται στα TORTURE CLASSICS έχει αναφερθεί από τους φύλακες των φυλακών καθώς κι από απελευθερωμένους τροφίμους (Μπινιάμ Μοχάμεντ και Ντόναλντ Βανς, βασανισθέντες με μουσική για 76 μέρες).

Περιλαμβάνει 40 Κορυφαίες Επιτυχίες, Μέταλ, Χαρντ Ροκ, Κάντρυ και Γουέστερν, θεματικά τραγούδια από τηλεοπτικές εκπομπές και τζιγκλάκια από διαφημίσεις, όπως και αυθεντικά "ρεμίξ" που δημιουργήθηκαν από πράκτορες της CIA, διευθυντές φυλακών, φύλακες και ανακριτές.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles