Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Το ιστορικό του Ταμείου Μολυβιάτη που πρέπει να μας γίνει μάθημα!

$
0
0
Το

Με ισοψηφία και την θετική ψήφο του προέδρου του Δ.Σ εγκρίθηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής Πύργου για τα έργα στο Ταμείο Μουλυβιάτη - Δύο έργα 1,25 εκ. ευρώ από τον δήμο Πύργου εγκαινιάζουν την υποβολή προτάσεων στο υποπρόγραμμα των υποδομών

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Με ισοψηφία 12-12 και την θετική ψήφο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στην προχθεσινή συνεδρίαση, εγκρίθηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής Πύργου για την κατάθεση προτάσεων για την ένταξη των δύο πρώτων έργων στο πολυθρύλητο Ταμείο Μουλυβιάτη, στην θεματική ενότητα των υποδομών. Η πρόταση της δημοτικής αρχής δέχθηκε από την αντιπολίτευση αρκετές αντιδράσεις καταλογίζοντας τους προχειρότητα, καθώς και έτοιμες προτάσεις από την πλευρά τους για ένταξη μιας σειράς ώριμων όπως τα χαρακτήρισαν έργων που διαθέτουν μελέτες. Γιατί το ζητούμενο είναι τα έργα που θα κατατεθούν θα πρέπει να είναι ώριμα για να μην απενταχθούν ξανά.
Το θέμα όπως δόθηκε στην ημερήσια διάταξη ήταν «Λήψη απόφασης υποβολής προτάσεων έργων στο υποπρόγραμμα 1 «Υποδομές αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών» του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Ε.Α.Π. «Ολοκληρωμένη παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές της Π.Δ.Ε. – Ηλείας» για την ένταξή τους στη ΣΑΕΠ 401 του Π.Δ.Ε.» Η πρόταση της πλειοψηφίας του δήμου Πύργου αφορούσε τα έργα αγροτικής οδοποίιας Βουνάργου- Κατσαρού – Αγίων Αποστόλων προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και έργα αγροτικής οδοποιίας στο δήμο Ωλένης, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, σύνολο πρότασης 1,250.000 ευρώ. Ωστόσο επειδή το πλαφόν του ταμείου Μολυβιάτη για τον δήμο Πύργου είναι περίπου 3 εκ. ευρώ, αφού το πακέτο για όλη την Ηλεία είναι 21,8 εκ. ευρώ για τους εφτά δήμους. Η πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί σε ότι αφορά το πεδίο των υποδομών ως τις 29 Φεβρουαρίου του 2016, αφού πήρε παράταση καθώς η αρχική προθεσμία ήταν 8 Ιανουαρίου 2016.
Παρών στην συνεδρίαση ήταν για το λόγο αυτό και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος ο οποίος ανέλυσε όλη τη φιλοσοφία και το πλαίσιο του προγράμματος, κάνοντας τους σοβαρές επισημάνσεις για τα κριτήρια ένταξης των έργων στο Ταμείο Μολυβιάτη. Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ότι τα έργα πρέπει να έχουν μελέτες, να είναι ώριμα και να βρίσκονται εντός της πυρόπληκτης ζώνης. Όπως εξήγησε το   Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Πυρόπληκτων Ηλείας, θα χρηματοδοτηθεί κατά 19.800.000 ευρώ από το ταμείο Μολυβιάτη (δημόσιες δαπάνες )  και 1.900.000 ευρώ ιδιωτική συμμετοχή, έχει δικαιούχους κατά κύριο λόγο  τους πυρόπληκτους Δήμους της Ηλείας και δευτερευόντως  την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ( στο σχεδιασμό των τουριστικών δραστηριοτήτων)  και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (τεχνική βοήθεια) , ενώ επιδιώκεται  και η συμμετοχή  του ΕΒΕ Ηλείας ( για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας).

Το πρόγραμμα έχει 4 υποπρογράμματα που είναι τα εξής:Υποδομές Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών με 15 εκ. ευρώ, *Στρατηγικές Τοπικής Ανασυγκρότησης (αφορά στην επιχειρηματικότητα ) το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηλείας, χρηματοδοτείται με 3.800.000  ευρώ από τα οποία τα 1.900.000 ευρώ( 50%), Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων με 2,5 εκ. ευρώ, Τεχνική βοήθεια, συνολικού κόστους 20000 χιλ ευρώ περιλαμβάνει δράσεις υποστήριξης και προβολής των τριών προηγούμενων προγραμμάτων αλλά και αξιολόγηση δράσεων του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, λειτουργικές δαπάνες επιτροπών αξιολόγησης και Διαχείρισης Προγράμματος και δικαιούχος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι σε κάθε δήμο αντιστοιχούν τα εξής ποσά: Δήμος Ζαχάρως 5,5 εκ.. ευρώ, δήμος Κρστένων 4,5 εκ. ευρώ, δήμος Ολυμπίας 3,5 εκ. ευρώ και στον δήμο Πύργου 3 εκ ευρώ και 2,6 εκ. ευρώ ο δήμος Ήλιδας και μπορούν αν θέλουν όλες τις παραπάνω πιστώσεις να τις απορροφήσουν στις υποδομές αλλά όχι αντιστοίχως για παράδειγμα στο υποπρόγραμμα του τουρισμού.

 
Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης και η ισοψηφία
Στην συνεδρίαση του Δ.Σ Πύργου της Παρασκευής, σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση ήταν ετοιμοπόλεμη, με προτάσεις. Αρχικά ο κ. Γιάννης  Αργυρόπουλος πρότεινε να αποσυρθεί το θέμα και να γίνει σε διάστημα δυο τριών ημερών σύσκεψη με τους προέδρους των Τοπικών κοινοτήτων και τις παρατάξεις του Δ.Σ έτσι ώστε να υπάρξουν κι άλλες προτάσεις για να εξαντλήσουν το διαθέσιμο κονδύλι των 3 εκ ευρώ με επιπλέον ώριμα έργα, καθώς η πρόταση της δημοτικής αρχής των 1,25 εκ. ευρώ ήταν πρόχειρη και ελλειπής. Ακολούθως ο κ. Γιάννης  Παναγόπουλος πρότεινε να ενταχθούν από την Δ.Ε Ωλένης συγκεκριμένα έργα που είναι ώριμα και αφορούν αντιπλημμυρικά και έργα αποχέτευσης όπου οι μελέτες είναι έτοιμες, ενώ ο κ. Βασίλης Παναγόπουλος πρότεινε να ενταχθεί ένα ακόμα ώριμο έργο, που αφορά την αποχέτευση από το Νοσοκομείο ως τα Λαστέικα. Όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας, οι τρεις παραπάνω προτάσεις συνοψίστηκαν σε μια για την εξέταση ένταξης και άλλων έργων στο συγκεκριμένο υποπρόγραμμα Υποδομών,απέναντι στην πρόταση της δημοτικής αρχής. Στην ψηφοφορία ισοψήφησαν οι δυο προτάσεις αλλά τελικώς με την ψήφο του προέδρου όπως ορίζει ο Κανονισμός του Δ.Σ πέρασε εκείνη της δημοτικής αρχής. Υπήρξε βεβαίως η δέσμευση ότι μόλις κατατεθεί για να προλάβουν τις ημερομηνίες, θα συζητήσουν εκ νέου την δυνατότητα για ένταξη και άλλων έργων.


Το ιστορικό του Ταμείου Μουλυβιάτη που πρέπει να μας γίνει μάθημα


Ωστόσο, δοθείσης αφορμής της συγκεκριμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, θα ήταν καλό να υπενθυμίσουμε το ιστορικό του πολυθρύλητου προγράμματος του Ταμείου Μολυβιάτη, για να μας γίνει… μάθημα και για να φροντίσουν οι τοπικές αρχές να μην φτάσουν ξανά στο ίδιο σημείο, κάνοντας πρόχειρες ή ανεδαφικές προτάσεις.
Υπενθυμίζεται λοιπόν, ότι το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, έρχεται να αντικαταστήσει τα έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πληγεισών από πυρκαγιές περιοχών το καλοκαίρι του 2007 για τα οποία είχε εγκριθεί πίστωση 24 εκατ ευρώ στους ΟΤΑ Α βαθμού. Οι περισσότεροι  φάκελοι των έργων που υποβλήθηκαν από τους δήμους (πρότειναν  ένταξη 84 έργων με προϋπολογισμό σχεδόν 67 εκατ ευρώ ) απερρίφθησαν από την επιτροπή αξιολόγησης. Στη συνέχεια και  αυτά που είχαν ενταχθεί, μετά και από έλεγχο  οικονομικών εισαγγελέων και τη διαπίστωση  ότι  τα εκτελούμενα  έργα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου, «πάγωσαν»  ως μη ανταποκρινόμενα στους όρους και τις προϋποθέσεις αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών για τις οποίες  είχαν εγκριθεί οι αντίστοιχες πιστώσεις.
Διότι το θέμα είναι να καλύψουν πραγματικές ανάγκες της πυρόπληκτης περιοχής της Ηλείας και όχι… προεκλογικά μπαξίσια όπως φαίνεται ότι έγινε την πρώτη φορά!   
Υπενθυμίζεται επίσης ότι  από τα  έργα που είχαν προταθεί,  η τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης, είχε εγκρίνει τότε  (30/8/ 2013) μόνον τέσσερα, συνολικού προϋπολογισμού 1.867.000 ευρώ που αφορούσαν την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, τα οποία και εκτελέστηκαν ( πλην των παρεμβάσεων που απομένουν να γίνουν στον ποταμό Ιάρδανο, προϋπολογισμού 300χιλ ευρώ ).
Στις 30 Μαρτίου του 2015, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε στην επανεκκινηση και επανασχεδιασμό του προγράμματος του Ταμείου Μολυβιάτη – τον περασμένο Σεπτέμβρη έγινε και παρουσίαση του στον Πύργο- και έτσι δημοσιεύτηκε η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του Υποπρογράμματος 1 :Υποδομές Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles