Ένταση στη Λειβαδιά χθες, όπου μέλη αγροτών έψαχναν... βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουν, αλλά δεν έβρισκαν κανέναν - Κατεβαίνουν εκπρόσωποι των Τεμπών στο Μαξίμου, αλλά δεν αποσύρουν τα τρακτέρ, σήμερα αποφασίζει η Νίκαια και άλλα 68 μπλόκα τις περεταίρω κινήσεις
Με τους αγρότες να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από την σκληρή στάση που κρατούν σε δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον την Δευτέρα η συνάντηση μερίδας εξ' αυτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην συνάντηση, που ορίστηκε τελικά μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων και αποκλεισμών των εθνικών οδών, αλλά και την μεγαλειώδη συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα, θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας και εκεί αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι από διάφορα μπλόκα, μεταξύ αυτών και των Τεμπών. Δεν κατεβαίνουν όμως στην Αθήνα οι αγρότες του Προμαχώνα και της Νίκαιας, που είναι από τους πιο σκληροπυρηνικούς στη μάχη που δίνει ο αγροτικός κόσμος για τα δικαιώματά του, που καταπατώνται μέσω του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου και των αλλαγών στη φορολογία. Ακόμα και οι αγρότες των Τεμπών όμως, δεν αποσύρουν τα τρακτέρ τους από το δρόμο, αλλά αντίθετα τονίζουν, πως σε περίπτωση που από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στο σχέδιο Κατρούγκαλου, βάσει των προτάσεών τους, τότε θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με επ' αόριστον αποκλεισμό κάθε διόδου.
Σήμερα, εκπρόσωποι των αγροτών από 68 μπλόκα συγκεντρώνονται στη Νίκαια, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποίησεών τους, επιλέγοντας νέες μορφές αγώνα, παράλληλα με τους αποκλεισμούς, καθώς θεωρείται δεδομένο πως τα τρακτέρ δεν αποσύρονται από τους δρόμους. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό, όχι όμως την Δευτέρα, μαζί με τους υπολοίπους.
Η σύσκεψη θα γίνει και αυτή τη φορά στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας στις 12 το μεσημέρι και από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή εκπρόσωποι μπλόκων από όλη τη χώρα. Οι αγρότες της Νίκαιας θέτουν ως προαπαιτούμενο προκειμένου να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων που έχουν διατυπώσει 68 μπλόκα από όλη τη χώρα και συγκεκριμένα:
-Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
-Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
-Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
«Εφόσον δεν συζητηθούν αυτά τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας "διάλεξης" για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά», έχει ξεκαθαρίσει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.
Στον Προμαχώνα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εκρηκτική, λόγω του αντι-μπλόκου που έχουν στήσει οι Βούλγαροι οδηγοί σε βουλγαρικό έδαφος. Από το μεσημέρι του Σαββάτου οι Έλληνες αγρότες έχουν ανοίξει το δρόμο, σε ένδειξη καλής θέλησης, όμως σε συνάντηση που είχαν με τους Βούλγαρους, αυτοί απαίτησαν να αποσυρθούν εντελώς τα τρακτέρ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε φυσικά αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, καθώς δεν υπάρχει πρόσθεση λήξης των κινητοποιήσεων από τους αγρότες.
Το «στίγμα» που θα δώσουν στη σημερινή συνάντηση της Νίκαιας, παρουσίασαν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Δυτικής Μακεδονίας και του Αμύνταιου, επισημαίνοντάς ότι «χωρίς την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού δεν μπορεί να γίνει διάλογος». Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο το εξής:
- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (48ωρος αποκλεισμός από χθες στις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί).
- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12.00-16.00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
- Νεάπολη Τσοτυλίου (14.00-19.00).
- Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 9.00-18.00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 9.00 -18.00.
- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Σε τρίτο 24ωρο αποκλεισμό προχώρησαν και σήμερα από νωρίς το πρωί οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού. Υπενθυμίζεται ότι «δύναμη» του συγκεκριμένου μπλόκου βρίσκεται στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, σε συμπαράσταση στον αγώνα των συναδέλφων τους.
Εν μέσω των κινητοποιήσεων, οι κατά τόπους εντάσεις με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ειδικά στην επαρχία. Χθες αγρότες στην Λειβαδιά, αναζητούσαν εναγωνίως τον βουλευτή του κόμματος Νίκο Θηβαίο και πήγαν έξω από τα γραφεία του κόμματος, ωστόσο, κ. Θηβαίος, ήταν άφαντος. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις του βουλευτή τον απέτρεψαν από τη συνάντηση, όμως, η αντιπροσωπεία των αγροτών που βρέθηκε έξω από τα γραφεία του κόμματος, υποστήριξε πως απλά τους αποφεύγει. Τελικά, το ψήφισμα, που ήθελαν να του παραδώσουν, θυροκολλήθηκε στην πόρτα των κλειστών γραφείων και με αυτό του ζητούν, μεταξύ άλλων, να πείσει την κυβέρνηση για την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη συζήτηση του φορολογικού και ασφαλιστικού από μηδενική βάση.