Κινήσεις για την μέριμνα των σεισμοπλήκτων από την Π.Ε. Ηλείας
Του Γιάννη Σπυρούνη
Την εικόνα που έχει καταγραφεί από τα κλιμάκια ελέγχου στη σεισμόπληκτη ζώνη της επαρχίας Ολυμπίας στη νότια Ηλεία, μετέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας με δηλώσεις του χθες. Αναφέρθηκε στα στοιχεία των ελέγχων στις τρεις πρώτες ημέρες και αναφέρθηκε στην μέριμνα που θα πρέπει να υπάρξει για την κρατική αρωγή στους πληγέντες
Ο κ. Γεωργιόπουλος εξήρε το έργο του ΤΑΠ Ηλείας και την προϊσταμένη κα Μωϋσιάδου, λέγοντας πως γίνεται πολύ καλή δουλειά στις αυτοψίες των κτιρίων που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά το σεισμό. «Είναι το πρώτο βήμα ώστε να ξέρουν οι ιδιοκτήτες την κατάσταση που επικρατεί. Αλλά και οι δήμοι έχουν φροντίσει για τους κατοίκους τους που είναι άστεγοι».
Μιλώντας με στοιχεία για τις αυτοψίες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας τόνισε πως έγιναν 159 αυτοψίες στον πρωτοβάθμιο έλεγχο. Από αυτές οι 135 αφορούν άλλους χώρους όπως καταστήματα, αποθήκες, εκκλησίες και λοιπά κτίρια. Τα προσωρινά μη κατοικήσιμα κτίρια είναι 62 και 97 τα κατοικήσιμα. Τα περισσότερα βρίσκονται στη Φρίξα, όπου σε 44 αυτοψίες, 21 κτίρια είναι μη κατοικήσιμα. Στην Κρέστενα από 17 αυτοψίες τα 9 κτίρια είναι μη κατοικήσιμα. Προβλήματα υπάρχουν σε πολλά χωριά όπως Σκιλλουντία, Μακρίσια, Γρύλλος, Πλουτοχώρι, Γραίκα, Ανδρίτσαινα, Σέκουλας, Μύλοι, Δαφνούλα, Κουφόπουλο, Ν. Φιγαλεία, Πετράλωνα, Ζαχάρω, Σχίνοι και Ξηροχώρι.
Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στην κίνηση του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων να ανοίξει από την πρώτη στιγμή τη Μαθητική Εστία Κρεστένων στους πολίτες που δεν μπορούσαν να μείνουν στα σπίτια τους. Τόνισε πως πολλοί άνθρωποι δεν δέχθηκαν να πάνε σε ξενοδοχεία ή άλλους χώρους και φιλοξενήθηκαν σε σπίτι συγγενών τους. Όμως επισήμανε πως θα πρέπει σε συνεργασία με την Πολιτεία να υπάρξει αρωγή ώστε να βρεθεί στέγη για το μεγάλο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αποκατάσταση.
Μιλώντας για το θέμα των σχολείων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας είπε πως έκλεισαν προληπτικά τις δύο πρώτες ημέρες και ακολούθησε ο έλεγχος του ΟΣΚ με τρία κλιμάκια μηχανικών, που δεν διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα. Ζητήματα παρουσιάστηκαν στο δημοτικό σχολείο Γιαννιτσοχωρίου και σε τρεις αίθουσες του δημοτικού σχολείου Ζαχάρως. Ζητήματα που είναι άμεσα αντιμετωπίσιμα.
Ο κ. Γεωργιόπουλος έριξε όμως το βάρος του στην οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής. Τόνισε πως μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κτιρίων θα διαβιβάσει η Π.Ε. Ηλείας την εικόνα που υπάρχει προς το υπουργείο, προκειμένου να γίνει ο χαρακτηρισμός της σεισμόπληκτης ζώνης. Θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση από το Κράτος ή αποκατάσταση των κατοικιών, μετά και τον δευτεροβάθμιο έλεγχο.
Τέλος μίλησε για το ενδιαφέρον του Γ.Γ. Υποδομών κ. Δέδδε με τον οποίο θα υπάρξει συνεργασία για την κρατική αρωγή στους δήμους ή την Περιφέρεια. Ακόμα και για το θέμα της Φρίξας όπου επικρατούν ειδικές γεωλογικές συνθήκες τις τελευταίες δεκαετίες και θα πρέπει να εξεταστεί ξανά το θέμα της μεταφοράς του οικισμού. «Δεν είναι εύκολο για κανέναν να εγκαταλείψει την πατρογονική γη, την κατοικία, την περιουσία, τον τόπο του, αλλά πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια και η ακεραιότητα των κατοίκων» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος.