Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Σεισμολόγοι: Σχεδόν σίγουροι ότι ήταν ο κύριος σεισμός

$
0
0
Σεισμολόγοι:

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου - Τι λένε Ε. Λέκκας, Α. Τσελέντης, Ε. Σώκος και Α. Γκανάς

Υπό στενή επιστημονική παρακολούθηση βρίσκεται η περιοχή της Ηλείας μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στα Κρέστενα. Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε πέντε λεπτά πριν από τις εννέα το βράδυ της Δευτέρας, έχει θέσει σε επιφυλακή τους σεισμολόγους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «δύσκολη» από γεωλογικής άποψης την περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, όπως υποστηρίζουν μετά και την έλευση του πρώτου 24ωρου, πρόκειται για τον κύριο σεισμό και εφιστούν την προσοχή τους κατοίκους για ακόμα μια ημέρα.

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου εμφανίστηκε, μιλώντας στην «ΠΡΩΙΝΗ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας καθηγητής Γεωλογίας σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εκτιμά, μετά και την παρέλευση κάποιων ωρών, ότι ο συγκεκριμένος ήταν ο κύριος σεισμός. «Όλα βαίνουν καλώς, η μετασεισμική ακολουθία έχει ομαλή εξέλιξη και όπως ήταν αναμενόμενο δε μπορεί ένας σεισμός της τάξεως των 5,2 Ρίχτερ να δώσει πολλούς και μεγαλύτερης εντάσεως μετασεισμούς από αυτούς που έχει δώσει μέχρι τώρα και είμαι απολύτως βέβαιος, στο μεγαλύτερο βαθμό, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό».
Μιλώντας για την συγκεκριμένη περιοχή της Ηλείας που έδωσε το σεισμό, τόνισε ότι έχει σεισμικό παρελθόν και τα ρήγματα αυτά τα προηγούμενα χρόνια είχαν δώσει σεισμούς με μικρότερο εστιακό βάθος. «Η περιοχή έχει ιστορικό, έχει πολλά μικρά και μεσαία ρήγματα, και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί η ταυτότητα του φαινομένου». Σύμφωνα όμως με όσα ανέφερε ο κ. Λέκκας, το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν παραπλήσια ρήγματα με αυτό που έδωσε τον σεισμό, έχει απομακρυνθεί, αλλά ακόμα και αν ενεργοποιηθούν, αυτά δεν θα δώσουν μεγάλης έντασης σεισμό.
Όπως είπε ο κ. Λέκκας, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Φρίξας, όπου εκεί υπήρχε ήδη ένα σοβαρό κατολισθητικό φαινόμενο.
Καθησυχαστικός όμως εμφανίστηκε και για τυχόν προβλήματα σε κτίρια από τη σεισμική δόνηση, τονίζοντας ότι ο αντισεισμικός σχεδιασμός που ισχύει στη χώρα είναι τέτοιος ώστε να μη δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα από σεισμούς τέτοιας έντασης.

«Περιοχή με αρκετά ρήγματα»
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό» δήλωσε και ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος, προσθέτοντας ότι  «θα πρέπει να περιμένουμε για τουλάχιστον 48 ώρες (σ.σ. δηλαδή και σήμερα), ώστε να είμαστε βέβαιοι». Σχετικά με την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, ανέφερε ότι έχει καταγραφεί ομαλή μετασεισμική ακολουθία.
Την ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού έχει αρκετά ρήγματα, επεσήμανε  ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε πως το μικρό εστιακό βάθος, αναμένεται να δώσει πολλούς μετασεισμούς ενώ πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό που είχε σημειωθεί το 1993 στον Πύργο.
Ήδη στη διάρκεια της πρώτης νύχτας μετά το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκαν 15 σεισμοί με μεγαλύτερο μέγεθος τα 3,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο των μικρότερων σεισμών ήταν κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκε η δόνηση των 5,2 Ρίχτερ.
«Παρά την αρχική εκτίμηση ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στον Πύργο, τελικώς διαπιστώθηκε ότι η εστία της δόνησης βρίσκεται στο χωριό Γρύλλος του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ένα χωριό χτισμένο στο βουνό από τους πρόποδες του οποίου διέρχεται ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από το Ιόνιο. Το ρήγμα αυτό κατά το παρελθόν έχει δώσει σεισμικά γεγονότα εντάσεως μέχρι και 6 Ρίχτερ», τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, προσθέτοντας ότι «προσωπικά είμαι επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη του φαινόμενου. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles