Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Αναλυτές εξηγούν: Γιατί το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου δεν θα αλλάξει το "παιχνίδι"

$
0
0
Αναλυτές

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν να «παγώσουν»- και όχι να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, στα επίπεδα του Ιανουαρίου, ενώ το Κατάρ και η Βενεζουέλα επίσης συντάχθηκαν με αυτή την απόφαση.

Η σύμπραξη αυτή χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και γίνεται σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά πετρελαίου που πλήττει τις τιμές. Ομως, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει το Ιράν, που προσπαθεί να εκτινάξει την παραγωγή πετρελαίου μετά από την άρση των κυρώσεων, ούτε το Ιράκ, το οποίο έχει ενισχύσει την παραγωγή για να χρηματοδοτήσει την οικονομία του και τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ομως, οι αναλυτές δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από αυτή την κίνηση. Το «πάγωμα» της παραγωγής δεν θα αλλάξει το «παιχνίδι» για τις οικονομίες του Κόλπου, ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες του ο οικονομολόγος Τζέισον Τάβεϊ, της Capital Economics.

Οι «παγίδες» σε αυτή τη συμφωνία είναι δύο, εξηγούν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Business Insider. Πρώτα από όλα, η παραγωγή της Ρωσίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν να αυξηθεί ιδιαίτερα. Και κυρίως, το Ιράκ και το Ιράν δεν μετέχουν στη συμφωνία.

Ηδη, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα ήταν «στα όρια» της παραγωγής, σύμφωνα με αναλυτές της Barclays. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η παραγωγή είναι αυτή τη στιγμή κοντά στην μετασοβιετική κορύφωση. Το Κατάρ από την άλλη, δεν έχει τη δυνατότητα να την αυξήσει και ήδη η παραγωγή του μειώνεται σταθερά τελευταία. Αλλά και η παραγωγή της Βενεζουέλας κινδυνεύει να μειωθεί φέτος, ιδιαίτερα εξαιτίας της ανάγκης της να εισάγει ελαφρύ αργό και νάφθα, προκειμένου να διατηρήσει τον όγκο των εξαγωγών.

Από την άλλη, η απουσία του Ιράν και του Ιράκ από τη συμφωνία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς- σύμφωνα με τον Τάβεϊ- και οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν κατά πολύ την παραγωγή τους. Οι ιρανικές εξαγωγές ήδη αυξάνονται μετά από την άρση των κυρώσεων- αν και είναι ακόμη κάτω από τα επίπεδα της περιόδου πριν από την επιβολή τους- ενώ ο Ιρανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι οι εξαγωγές έχουν φτάσει στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα και αναμένονται να αυξηθούν σε 1,5 εκατ. βαρέλια έως τις 20 Μαρτίου.

Επίσης, σημειώνει ο Τζούλιαν Τζέσοπ της Capital Economics, το Ιράν έχει ήδη δείξει την απροθυμία του να «παγώσει» την παραγωγή προτού φτάσει στο επίπεδο πριν από τις κυρώσεις, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται αύξηση τουλάχιστον 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα ακόμη.

Οσο για το Ιράκ, σύμφωνα με την Barclays, η παραγωγή του Ιανουαρίου- 4,38 εκατ. βαρέλια την ημέρα- προσέγγιζε επίπεδα ρεκόρ. Και παρότι συνήθως παραβλέπεται το Ιράκ, αναλυτές της JPMorgan είχαν προειδοποιήσει από τον Ιούλιο ότι οι επιπλέον προμήθειες από εκεί πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου περισσότερο από το Ιράν αυτή τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν εφαρμοστεί αυτό το πλάνο για το «πάγωμα» της παραγωγής, οι αναλυτές δεν περιμένουν να έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην πετρελαϊκή αγορά ή τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής που πασχίζουν.

Μετά από την είδηση για τη συμφωνία, οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν. Ομως, αυτά τα κέρδη χάθηκαν αργότερα, όταν διευκρινίστηκε ότι οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν μόνο σε «πάγωμα» της παραγωγής και όχι σε μείωσή της.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι εντυπωσιακή η συμφωνία με τη Ρωσία, δεν είναι η πρώτη φορά που χώρες εκτός ΟΠΕΚ διαπραγματεύονται με τη Σαουδική Αραβία σε μία προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου. Για παράδειγμα, στη δεκαετία του '80, η Νορβηγία, το Μεξικό και η Ρωσία προσέγγισαν τη Σαουδική Αραβία, αλλά η αποτυχία να καταλήξουν σε συμφωνία οδήγησε τις τιμές σε ιστορικό χαμηλό, μόλις λίγα χρόνια μετά από το ιστορικό υψηλό που είχαν καταγράψει.

 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles