Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Η επιστροφή του τρένου στην Ηλεία - "Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διαβούμε το όνειρο . . ."

$
0
0
Η

Παρουσιάστηκε χθες στον Πύργο η μελέτη της σιδηροδορμικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα από την ΕΡΓΟΣΕ και την Περιφέρεια - Επόμενο βήμα η αναζήτηση χρηματοδότησης

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου - Γιάννης Σπυρούνης

«Κοινός τόπος όλων μας, είναι η ένωση δυνάμεων για να πάμε το τρένο παρακάτω και σε συνεργασία με την κυβέρνηση να δούμε τα οικονομικά, χρηματοδοτικά εργαλεία, το πακέτο Γιούνκερ και το νέο ΕΣΠΑ τα οποία και πρέπει να τα κρατήσουμε ανοιχτά, γιατί τα μεγάλα έργα δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη». Αυτό τόνισε χθες κατά την διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης για τη «Σιδηροδρομική Γραμμή Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα», που έγινε στον Πύργο, στο Διοικητήριο Ηλείας, χθες το πρωί, παρουσία εκπροσώπων θεσμικών φορέων, παραγωγικών τάξεων και πολιτών.   

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτή εκδήλωση, από την  ΕΡΓΟΣΕ και την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Αθανάσιο Βούρδα, και στελέχη του οργανισμού. Όπως τονίστηκε από όλους,  η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, είναι ένα μείζονος σημασίας έργο για τη Δυτική Ελλάδα, ενώνει τέσσερα καταρχήν λιμάνια- Πάτρα- Κυλλήνη- Κατάκολο Καλαμάτα και είναι θετικό που τουλάχιστον υπάρχει έτοιμη η μελέτη γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω ενέργεια για την χρηματοδότηση του έργου, είναι το βασικό και απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσει να δρομολογηθεί.
 Ωστόσο αν και η παρουσίαση της μελέτης ήταν λεπτομερής, δεν έγινε λόγος ούτε για τον προϋπολογισμό του έργου της σιδηροδρομικής γραμμής και πολύ δε περισσότερο σιγουρευτήκαμε για το ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του από την στιγμή που αναζητείται η πηγή χρηματοδότησής του. Ένα έργο που παραμένει στο επίπεδο του… οράματος, όπως τόσα άλλα για την Ηλεία! Άλλωστε και ο κ. Κατσιφάρας, όραμα το αποκάλεσε, τονίζοντας ότι « έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να διαβούμε αυτό το όνειρο», γεγονός που δεν δημιουργεί καμία σιγουριά για το πότε θα μπορέσει το τρένο να μπει σε τροχιά, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας, τις δυσκολίες και την χρονοτριβή που υπάρχει στο πρώτο κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα- Κιάτο- Πάτρα που επισήμανε και ο ίδιος ο περιφερειάρχης, αποκαλώντας το «γιοφύρι της Άρτας που δεν τιμάει κανέναν από το πολιτικό σύστημα». Ωστόσο ανέφερε ότι η Περιφέρεια είχε σαν στόχο με αυτήν την παρουσίαση της μελέτης, να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για το τρένο και την γραμμή Πάτρα- Πύργος- Καλαμάτα, αναφερόμενος και στην ειδική τουριστική γραμμή και τοπικό όνειρο όπως την χαρακτήρισε Κατάκολο- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία», που θα πρέπει να λάβει το χαρακτήρα άλλων τέτοιων ειδικών γραμμών τουριστικού ενδιαφέροντος στα πρότυπα εκείνης του «Διακοφτό- Καλάβρυτα».
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου από τότε που το τρένο μπήκε για πρώτη φορά στις ράγες της Ηλείας, υλοποιήθηκε σε σύντομο χρόνο σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, θέλοντας να κάνει μια σύγκριση για τους χρόνους μέσα στους οποίους γίνονταν κάποτε τα έργα και που σήμερα φαντάζουν αδιανόητοι. Καταλήγοντας ανέφερε ότι η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής  είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας σε έναν νομό που βλέπει ότι δεν έχει δρόμο και δεν μπορεί να έχει και τρένο.
Κατά την έναρξη της παρουσίασης ο κ. Βούρδας τόνισε: Σήμερα 14 Φεβρουαρίου παρουσιάζουμε τη Μελέτη για την αναβάθμιση της γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και η ημερομηνία δεν είναι τυχαία.
Όπως είχαμε συζητήσει και με τον κ. Περιφερειάρχη είναι η ώρα να ξανά-«ερωτευτούμε» το Σιδηρόδρομο. Το Σιδηρόδρομο ως σύγχρονο μέσο ανάπτυξης, ως εργαλείο ενίσχυσης των εμπορευματικών μεταφορών, της αύξησης του τουριστικού κεφαλαίου, της ανάδειξης περιοχών της χώρας μας, της άνετης, γρήγορης και οικονομικής μετακίνησης των πολιτών.
Τοποθετήσεις φορέων
Σημείωσε δε, ότι με την μελέτη συνδέονται τα τέσσερα λιμάνια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σε συνδυασμό με το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας, η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον ελληνικό τουρισμό και να προσδώσει στην επένδυση σημαντική προστιθέμενη αξία. Τα στοιχεία της μελέτης – που ακολουθούν στις επόμενες σελίδες- παρουσίασαν στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και εν συνεχεία έγιναν τοποθετήσεις τοπικών φορέων. Των δημάρχων Γαστούνης Αλέξη Καστρινού που δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τα όσα άκουσε και ζήτησε να μάθει με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν οι σταθμοί, του προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστα Νικολούτσου που τόνισε ότι παρέλειψαν να πουν ότι πριν δύο χρόνια έγινε παρουσίαση και από το ΕΒΕ Ηλείας στον Πύργο, του δημάρχου Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή που ανέφερε ότι η δημοτική αρχή σκοπεύει η πόλη του Πύργου και το ιστορικό της κέντρο να προσελκύσει τους επισκέπτες της κρουαζιέρας γι αυτό και πρέπει να αναβαθμιστεί και ο σταθμός, των δημάρχων Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου που ζήτησε περαιτέρω ερμηνεία για την διέλευση του τρένου από την Αμαλιάδα, του δημάρχου Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ που ζήτησε να μάθει πώς θα συνδέεται το λιμάνι της Κυλλήνης με το τρένο Και τοποθετήσεις άλλων παραγόντων.
Πέραν όλων των παραπάνω, στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές Δ. Μπαξεβανάκης και Κ. Τζαβάρας, οι αντιπεριφερειάρχες Λ. Αριστειδόπουλος και Π. Μπράμος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Π. Πλατανιάς, ο δήμαρχος Ολυμπίας Θ. Κοτζιάς- και οι προαναφερόμενοι δήμαρχοι-   ο δήμαρχος Δυτικής Αχαίας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λ. Βαρουξής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δ. Δημητρουλόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

treno2

treno3

treno4

treno5


Τι αναφέρει η μελέτη για τη σιδηροδρομική γραμμή Πάτρας – Πύργου – Καλαμάτας - Το τρένο θα συνδέσει τέσσερα λιμάνια και τρεις νομούς

Ως συνέχεια του τμήματος του διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου Κιάτο – Πάτρα μήκους 112 χλμ. παρουσιάζεται το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, τα αποτέλεσμα της μελέτης θέλουν μια γραμμή που θα συνδέει τα τέσσερα λιμάνια – κρουαζιέρας όπως χαρακτηρίστηκαν, δηλαδή της Πάτρας, της Κυλλήνης, του Κατακόλου και της Καλαμάτας. Αναφέρθηκε πως η γραμμή με κέντρο την Ολυμπία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων με βάση των τουρισμό, ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ηλεία και τη Μεσσηνία. Παράλληλα μπορεί να καλύψει ανάγκες εμπορευματικού φορτίου από τα τέσσερα λιμάνια. Για τα τμήματα Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Κατάκολο και Καλαμάτα – Κυπαρισσία μπορεί να έχει η γραμμή και προαστιακό χαρακτήρα.
Στο σχεδιασμό υπάρχει η προοπτική σύνδεσης με τη ΒΙΠΕ Πάτρας και το αεροδρόμιο Αράξου. Οι μελετητές εκτιμούν ότι αυτό το δίκτυο διασύνδεσης σε συνδυασμό με το ισχυρό brand name της Ολυμπίας μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό και σημαντική προστιθέμενη αξία στις επενδύσεις .

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά στην κανονικοποίηση, βελτίωση και αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας - Πύργου - Αλφειού - Ολυμπίας και Αλφειού - Κυπαρισσίας - Καλαμάτας. Η χρηματοδότηση των μελετών έγινε από πιστώσεις των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, περιόδου 2007-2013 (2015), συνολικού κόστους 5,99 εκατ. ευρώ. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα είναι μονή, κανονικού εύρους με ταχύτητα έως 160 χλμ./ώρα και χωρίζεται σε δύο τμήματα
Το πρώτο τμήμα Πάτρα – Πύργος – Αρχ. Ολυμπία με σύνδεση με το Κατάκολο έχει μήκος 98,7 χλμ από την Πάτρα έως τον Πύργο, 20,8 χλμ από τον Πύργο έως την Αρχ. Ολυμπία και 12,3 χλμ από τον Πύργο έως το Κατάκολο (συνολικά 131,84 χλμ.).  
Έχει μελετηθεί η κανονικοποίηση της γραμμής (δηλαδή η μετατροπή της γραμμής από μετρικού σε κανονικού εύρους) με ταυτόχρονη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών αυτής, όπου είναι εφικτό, οδεύοντας στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτής εντός του σημερινού σιδηροδρομικού διαδρόμου και αντικαθιστώντας τις ισόπεδες διαβάσεις με ανισόπεδες όπου αυτό είναι εφικτό. Τέλος το έργο περιλαμβάνει ηλεκτροκίνηση και σύγχρονη σηματοδότηση .
Για το τμήμα Πάτρα - Πύργος έχουν μελετηθεί οκτώ στάσεις (Μιντιλόγλι, Τσουκαλέικα, Καμίνια, Αλισσός, Σαγέικα, Ν. Μανωλάδα, Κουρτεσι, Ανδραβίδα) και έξι σταθμοί (Βραχνέικα, Κ. Αχαγιά, Λάππας ,Βάρδα ,Λεχαινά, Καβάσιλα) έως το τμήμα στα Καβάσιλα.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εννέα νέες ανισόπεδες οδικές διαβάσεις
    •    Μιντιλόγλι (κάτω διάβαση Π.Ε.Ο.)
    •    Κάθετη Οδός Κόμβου ΒΙΠΕ (κάτω διάβαση οδού)
    •    Αλισσός (άνω διάβαση τοπικής οδού)
    •    Κάτω Αχαΐα (άνω διάβαση Ε.Ο. 64 προς 
Άραξο)
    •    Λάππα (άνω διάβαση επαρχ. οδού προς Αεροδρόμιο Αράξου)
    •    Αρετή (άνω διάβαση νέας εισόδου οικισμού)
    •    Λεχαινά (άνω διάβαση Π.Ε.Ο.)
    •    Ανδραβίδα (κάτω διάβαση επαρχ. οδού προς Κυλλήνη)
    •    Καβάσιλα (κάτω διάβαση Π.Ε.Ο.)
Ακόμα περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες γέφυρες άνω των 20 μ.: ποταμός Λυγιάς, ποταμός Πείρος, ποταμός Ρούσκουλας, ποταμός Βέργας.
Στο τμήμα από τα Καβάσιλα έως το Κατάκολο και την Ολυμπία προβλέπονται έντεκα στάσεις (Γαστούνη, Αμπελόκαμπος, Καρδαμά, Δουνέικα, Μιραμάρε, Μυρτιά, Σκουροχώρι, Σαλμώνη, Στρέφι, Πελόπιο, Πλάτανος) και εφτά σταθμοί (Αμαλιάδα, Αγ. Ηλιας, Νέος Εμπ.Σταθμος Πύργου, Πύργος, Αλφειός, Κατάκολο, Ολυμπία).
Ακόμα τέσσερις νέες ανισόπεδες οδικές διαβάσεις:
    •    Αμαλιάδα (κάτω διάβαση επαρχ. οδού στην είσοδο της πόλης) – ΚΔ 70
    •    Σκουροχώρι (άνω διάβαση επαρχ. οδού) – ΑΔ ΚΟ 88
    •    Πλάτανος (κάτω διάβαση τοπικής οδού)
5 διατηρούμενες ανισόπεδες οδικές διαβάσεις:
    •    Γαστούνη (άνω διάβαση ΝΕΟ)
    •    Καρδαμάς (άνω διάβαση ΝΕΟ)
    •    Πύργος (άνω διάβαση οδού παράκαμψης προς Κυπαρισσία)
    •    Στρέφι (άνω διάβαση ΝΕΟ προς Ολυμπία)
    •    Ολυμπία (κάτω διάβαση ΝΕΟ παράκαμψης Ολυμπίας)
Σε συνεργασία με την Περ.Δυτ. Ελλάδας θα εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησης ανισόπεδης διάβασης με τη νέα οδό προς Κατάκολο με παράκαμψη του Αγ. Ιωάννη

Το δεύτερο τμήμα Αλφειός – Κυπαρισσία – Καλαμάτα έχει μήκος 112,4 χλμ από τον Αλφειό έως την Καλαμάτα, 6,5 χλμ από το Σ.Σ. Καλού Νερού έως την Κυπαρισσία (συνολικά 118,9 χλμ.). Σε αυτό το τμήμα στόχος της οριστικής προμελέτης ήταν η κανονικοποίηση της γραμμής (δηλαδή η μετατροπή της γραμμής από μετρικού σε κανονικού εύρους) με ταυτόχρονη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών αυτής, όπου είναι εφικτό, οδεύοντας στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτής εντός του σημερινού σιδηροδρομικού διαδρόμου και αντικαθιστώντας τις ισόπεδες διαβάσεις με ανισόπεδες, όπου αυτό είναι εφικτό. Τέλος η ταχύτητα σχεδιασμού είναι έως 160 km/h με προδιαγραφές ηλεκτροκίνησης και σύγχρονης σηματοδότησης .
Έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη κανονικοποίησης και αναβάθμισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής Αλφειού – Κυπαρισσίας – Καλαμάτας. Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει προτάσεις βελτιστοποίησης χάραξης, προμελέτες υδραυλικών και χάραξης, γεωλογική μελέτη, περιβαλλοντικές μελέτες, τοπογραφικές μελέτες.
Μελετηθηκαν 2 παραλλαγές της υφιστάμενης Σ.Γ. στις περιοχές όπου αυτή διέρχεται σε ορεινό έδαφος με πολύ φτωχά γεωμετρικά χαρακτηριστικά (πολύ μικρές οριζοντιογραφικές καμπύλες και έντονες μηκοτομικές κλίσεις). Οι παραλλαγές αφορούν στα τμήματα:
1ο Τμήμα: Σ.Σ. Καλό Νερό – έως τον Σ.Σ. Κοπανάκι, μήκους περί τα 13χλμ
2ο Τμήμα: Σ.Σ. Μελιγαλά– έως τον Σ.Σ. Βαλύρα, μήκους περί τα 8χλμ.
 
Οι διασταυρώσεις της γραμμής με το οδικό δίκτυο είναι κατά κανόνα ισόπεδες, και η λειτουργία των περισσοτέρων από αυτές εξασφαλίζεται με αυτόματα συστήματα (ΑΣΙΔ).Εξαίρεση αποτελούν οι παρακάτω 6 ανισόπεδες διασταυρώσεις:
Χ.Θ. 13+500 μετά τον οικισμό Επιτάλιο,
Χ.Θ. 57+000 περιοχή «Καλό Νερό»,
Χ.Θ. 59+000, όπου η υφιστάμενη Ε.Ο. Πύργος – Καλαμάτα διέρχεται με γέφυρα την υφιστάμενη Σ.Γ.,
Χ.Θ. 78+400 αμέσως μετά τον οικισμό Βασιλικό,
Χ.Θ. 109+500 και Χ.Θ. 112+000, όπου η Σ.Γ. διασταυρώνει δυο φορές τον αυτοκινητόδρομο «Μορέα» (Τρίπολη –
Καλαμάτα
Χ.Θ. 115+500 εντός της πόλης της Καλαμάτας, όπου η υφιστάμενη Σ.Γ. διέρχεται με τεχνικό Κ.Δ. στην διασταύρωσή της με την οδό προς «Ακωβίτικα». Στις δυο παραλλαγές θα υπάρχουν ορισμένες ανισόπεδες διαβάσεις, ενώ μελετήθηκαν άλλες τρεις ανισόπεδες διαβάσεις στις περιοχές Πλατύ και Άρις
Στο τμήμα αυτό τις γραμμής το συνολικό μήκος των τεχνικών έργων είναι 1600 μ. Αναλυτικότερα:
Τμήμα Σ.Σ. Αλφειός – Σ.Σ. Καλό Νερό
7 τεχνικά έργα, συνολικού μήκους 475μ, με μεγαλύτερη αυτή της γεφύρωσης του Αλφειού ποταμού (περί τα 350μ) Τμήμα Καλό Νερό – Κυπαρισσία
1 τεχνικό έργο (Γέφυρα Π. Καλό Νερό) μήκους 110μ
Τμήμα Καλό Νερό – Καλαμάτα
16 τεχνικά έργα, συνολικού μήκους 1025μ ,με μεγαλύτερα ένα C&C 150μ, μια κοιλαδογέφυρα 260μ και μια σήραγγα 800μ

Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνονται δέκα σταθμοί (Κρέστενα, Ζαχάρω, Φιγαλεία, Καλό Νερό, Κυπαρισσία, Δώριο, Ζευγολατιό, Πλατύ, Ασπρόχωμα και Καλαμάτα) και 17 στάσεις (Αλφειός, Αλφειούσα, Επιτάλιο, Σαμικό, Καϊάφα, Κακόβατος, Γιαννιτσοχώρι, Ελαία, Αγιαννάκης, Κοπανάκι, Βασιλικό, Καλιρόη, Μελιγαλά, Σκάλα, Βαλύρα, Άρης, Θούρια)


Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται η οικονομική αναβάθμιση της περιοχής απ’ όπου περνά το τρένο, η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με άμεση αύξηση επισκεπτών μέσω της σύνδεσης με τέσσερα λιμάνια κρουαζιέρας, η δημιουργία άμεσης και έμμεσης Προστιθεμένης Αξίας, η δημιουργία μόνιμων και εποχικών θέσεων εργασίας σε μια περιοχή με υψηλή ανεργία, η αύξηση επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και γενικότερα της περιοχής που αποτελεί ισχυρό brandname, η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ανάπτυξη νέων τουριστικών μονάδων μέσω της όλης αναβάθμισης της περιοχής αλλά και άμεσα οφέλη των υπαρχουσών μονάδων, η αυξημένη ασφάλεια και ταχύτητα δρομολογίων, η δυνατότητα λειτουργίας Προαστιακού Σιδηροδρόμου μεταξύ Πάτρας - Πύργου και Κυπαρισσίας -Καλαμάτας, η δυνατότητα ανάληψης εμπορευματικού έργου μεταξύ Καλαμάτας – Πύργου -Πάτρας - Αθήνας, η σύνδεση με το λιμάνι της Καλαμάτας, η απευθείας σύνδεση με Κόρινθο -–Αθήνα - Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα χωρίς μετεπιβίβαση στην Πάτρα.

Με την ολοκλήρωση του έργου οι χρόνοι διαδρομής θα είναι οι εξής:
Αθήνα – Πύργος 3 ώρες με IC
Πάτρα-Πύργος 1,15 με IC και 1,30’ ώρες με Προαστιακό
Πάτρα-Ολυμπία 1,50’ με IC και 1,55’ με Προαστιακό
Κατάκολο-Ολυμπία 35’ (σήμερα 50’)
Πύργος-Καλαμάτα  1,35’ με IC και 1,50’ με Προαστιακό

Ακόμα επισημαίνονται και περιβαλλοντικά οφέλη όπως η μείωση θορύβου (επιδομή, ηλεκτροκίνηση), ο μηδενισμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ηλεκτροκίνηση), η διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς (υφιστάμενοι σιδηροδρομικού σταθμοί και ορισμένες γέφυρες).

Όλη η μελέτη ΕΔΩ


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles