Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Έρχεται "Αρμαγεδώνας"από την Δευτέρα 1/11 για τους Ηλείους δανειολήπτες

$
0
0
Έρχεται

S.O.S. για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας! - Κατάθεση νέων δικαιολογητικών για τις υποθέσεις που εκκρεμούν (Νόμο Κατσέλη) - Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους - Η προθεσμία των 30 ημερών

Ενημέρωση και συμβουλευτική των δανειοληπτών που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, για τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και τις διεξόδους που έχουν ανάλογα με τις οφειλές, τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους παρέχει από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου το Ινστιτούτο Καταναλωτών Νομού Ηλείας. Σύμφωνα με το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς και μέλος του Δ.Σ. του ΙΝΚΑ Ηλείας κ. Φώτη Αλεξόπουλο οι δανειολήπτες μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών στο τηλέφωνο 2103632443 ή στο 11711. «Ο Ν.3869/2010 με τις τροποποιήσεις του Ν.4161/2013 (στον οποίο εντάσσονται πλέον οφειλές και προς τα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία ) ισχύει και παρέχει την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την αίτηση υπαγωγής στο νόμο, καθώς επίσης και η ενεργοποίηση του αναθεωρημένου κώδικα δεοντολογίας μπορεί να δώσει κάποια λύση ανάλογα φυσικά με τον τρόπο που θα τον διαχειριστεί η τράπεζα. Πάντως γεγονός είναι ότι οι δανειστές πιέζουν για μείωση των ορίων της αξίας του ακινήτου, του εισοδήματος καθώς και για το ύψος των οφειλών του Οφειλέτη. Το σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης οι Ηλείοι Καταναλωτές – Δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στο Ν.3869/10 (Κατσέλη) και εκκρεμεί η υπόθεση τους, είναι το γεγονός , ότι πλέον θα πρέπει να προσκομίσουν μια σειρά νέων δικαιολογητικών στους νομικούς συμβούλους τους , ώστε να κατατεθούν στο Ειρηνοδικείο μέχρι 18-2-2016, διαφορετικά απορρίπτεται η αίτηση τους» επισήμανε.

Απελευθέρωση πλειστηριασμών
Στην απελευθέρωση από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης που είχαν ανασταλεί λόγω capital controls, όπως οι πλειστηριασμοί, προχώρησε η κυβέρνηση. Την Πέμπτη γνωστοποιήθηκε στις τράπεζες απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με την οποία δεν παρατείνεται εκ νέου η κοινή υπουργική απόφαση που ανέστειλε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης αρχικά ως την 30η Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία ως την 31η Οκτωβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν να προχωρήσουν εξώσεις και κάθε είδους αναγκαστικές εκτελέσεις ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν υπάρχει σχετική διάταξη αλλά μόνο moratorium από τις τράπεζες. Κατά συνέπεια από Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 γίνονται όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη η ισχύς της οποίας δεν παρατείνεται προέβλεπε την αναστολή έως 31 Οκτωβρίου διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων. Στη ζώνη υψηλού κινδύνου μετά την μη ανανέωση της ΚΥΑ μπαίνουν και περίπου 100.000 οφειλέτες με χρέη άνω των 5.000 ευρώ που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή έχουν χάσει τη ρύθμιση στην οποία εντάχθηκαν. Κι αυτό γιατί ενεργοποιείται από Δεκέμβριο το μέτρο των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων (ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς) από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με βάση την υφιστάμενη διαδικασία που εφαρμόζεται και από τις εφορίες για χρέη προς το Δημόσιο.

Περιθώριο 30 ημερών
Σύμφωνα με τον νέο κώδικα δεοντολογίας, η μόνη αλλαγή που επήλθε σε σχέση με το παρελθόν για τη συνεργασία τράπεζας και δανειολήπτη είναι ο χρόνος ειδοποίησης για την καθυστέρηση της δόσης.
Έτσι οι δανειολήπτες που δεν θα συνεργαστούν με την τράπεζά τους θα χαρακτηρίζονται μη συνεργάσιμοι και θα κινδυνεύουν να δουν να εκπλειστηριάζεται ακόμα και η μοναδική τους κατοικία.
Συγκεκριμένα ο χρόνος πλέον περιορίστηκε στις 30 μέρες και ο χρόνος αρχίζει να μετρά μετά την πρώτη καθυστέρηση. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του δανειολήπτη και της τράπεζας γιατί δεν συσσωρεύονται καθυστερημένες δόσεις και οι δύο πλευρές θα μπορούν ευκολότερα να προχωρήσουν σε συμφωνία για νέα ρύθμιση. Στο κείμενο της διευκρίνισης αναφέρεται επίσης ότι ο τελικός χρόνος για την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων και των σταδίων του Κώδικα, επομένως για να φτάσουν στον πλειστηριασμό παραμένουν οι 9 μήνες. «Σε καμία περίπτωση η προθεσμία - διατήρηση στην πραγματικότητα - των 30 ημερών δεν συνεπάγεται επίσπευση αναγκαστικών μέτρων, καθώς ούτως ή άλλως το χρονικό διάστημα που θα απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των σταδίων του Κώδικα είναι περίπου 9 μήνες».


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles