Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Ηλεία: Ύπουλη η εξέλιξη της γρίπης αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα

$
0
0
Ηλεία:

Άκρως ενημερωτική η ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου την Δευτέρα στον Απόλλωνα -  Απαραίτητος ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων το φθινόπωρο - Λήψη αντιϊκών φαρμάκων το πρώτο 48ωρο της εμφάνισης του ιού

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Με ένταση συνεχίζεται δυστυχώς η επέλαση της γρίπης πλήττοντας κυρίως νέους και παιδιά αλλά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ενώ συνολικά 34 άνθρωποι έχουν ως τώρα χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι μάλιστα ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία, ανεμβολίαστοι. Την θλιβερή πρωτιά στους θανάτους έχουν οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και ακολουθούν οι καρδιοπαθείς. Αυτά και πολλά άλλα με χρήσιμες οδηγίες για την πρόληψη της γρίπης με  εμβολιασμό το φθινόπωρο, αλλά και μέτρα αντιμετώπισης της για να προλάβουν τις σοβαρές επιπλοκές, αναφέρθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο Απόλλων με ομιλητές τρεις πνευμονολόγους: Τον κ. Γ. Τσαρούχη, την κ. Α. Σκούτα και τον κ. Γ. Νικολακόπουλο.  
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας κ. Νίκος Κατσαρός στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι το Δ.Σ του Συλλόγου στα πλαίσια του κοινωνικού του ρόλους αποφάσισε να διοργανώσει μια ημερίδα ενημερώνοντας τους πολίτες για την γρίπη. Ο κ. Κατσαρός εξέφρασε ένα μικρό παράπονο τονίζοντας ότι ανέμενε να έχει περισσότερο κόσμο η ημερίδα και μεγαλύτερο ακροατήριο, αλλά δυστυχώς οι συγκυρίες είναι λίγο περίεργες αλλά δεν παύει να είναι μια σημαντική προσπάθεια σε συνέχεια μιας προηγούμενης που έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος με θέμα «Διατροφή και καρκίνος».
Ο πνευμονολόγος κ. Γιώργος Τσαρούχης τόνισε ότι η γρίπη είναι μια συχνή αιτία λοιμώξεων του αναπνευστικού κυρίως, ανώτερου και κατώτερου που μας επισκέπτεται κάθε χρόνο.
«Στο ημισφαίριο που ζούμε εμείς, το πικ της νόσου είναι από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο. Είναι μια νόσος που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο και έχει και θανάτους. Γι αυτό καλό είναι ο κόσμος – και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες- να εμβολιάζονται και να πηγαίνουν στο γιατρό αν έχουν έντονα συμπτώματα με υψηλό πυρετό με απότομη έναρξη, πόνο στις αρθρώσεις το πρώτο 48ωρο γιατί αν πάρει κάποια αγωγή μπορεί να τροποποιήσει τη νόσο. Η πνευμονία που κάνει ο ίδιος ο ιός αλλά και η δευτεροπαθής πνευμονία που κάνει την 6η μέρα και μετά. Στο παρελθόν με την ισπανική γρίπη που είχε τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως 50-100 εκατομμυρια οι περισσότεροι άνθρωποι πεθάνανε από δευτεροπαθή πνευμονία γιατί δεν υπήρχαν τότε αντιβιοτικά. Το βασικό είναι όχι συγχρωτισμός, μέτρα απλά, πλύσιμο χεριών, όταν βήχουμε να βάζουμε το χέρι μας μπροστά και οι άνθρωποι να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο αρχές φθινοπώρου, να μην το φοβούνται, προστατεύει για 6 μήνες και δίνει μια ανοσία περίπου 60-70%.  Βέβαια κάθε χρόνο ο Οργανισμός Υγείας βάζει καινούργια στελέχη, λένε για παράδειγμα φέτος θα έχουμε γρίπη ΑΗ1Ν1 που πράγματι έχουμε και το εμβόλιο περιέχει τον ιό.»
Από την πλευρά της η πνευμονολόγος κ. Αγλαϊα Σκούτα επισήμανε αναφορικά με την έξαρση της γρίπης, ότι  οι νεκροί είναι περίπου 34 και 100 τα άτομα που νοσηλεύονται σε Μονάδες εντατικής θεραπείας, ωστόσο μόνο το 2% όσων έχουν προσβληθεί από γρίπη νοσηλεύεται.
«Κάποια συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν ιδιαίτερα πέρα από τον υψηλό πυρετό όπως δύσπνοια, κυάνωση σύγχυση, πόνος στο θώρακα ή πυρετός που παραμένει πάνω από 3 μέρες είναι συμπτώματα σοβαρής νόσου και θα πρέπει ο ασθενής να σπεύσει στον γιατρό και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία.»
Όσον αφορά την ανάγκη λήψης ή όχι αντιϊκών φαρμάκων, η κ. Σκούτα τόνισε ότι «η  θεραπεία της γρίπης είναι κυρίως συμπτωματική, δηλαδή χρησιμοποιούμε παυσίπονα, βρογχοδιασταλτικά κλπ. Τα αντιϊκά ( πχ Tamiflu)  τροποποιούν την νόσο κι αν τα πάρουμε εγκαίρως τα δύο πρώτα 48ωρα βελτιώνουν και τα συμπτώματα και την πορεία της νόσου και κυρίως μειώνουν τις επιπλοκές. Άρα άτομα που έχουνε ιστορικό και όσα περνάνε σοβαρά την νόσο, επιβάλλεται να το πάρουνε. Απλώς πρέπει να γίνει το πρώτο 48ωρο.»


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles