Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

N-bomb: Το νέο "ψυχεδελικό"ναρκωτικό. Τρόμος για τις αρχές

$
0
0
N-bomb:

Στην αγορά μπορεί να βρεθεί σαν 25I-NBOMe, N-bomb ή "Smiles".

Οι παρενέργειες του μοιάζουν με εκείνες του MDMA ή αλλιώς μεθιλενοδιοσιμετααμφεταμίνης, καθώς και με εκείνες του LSD, με τη διαφορά πως για να προκληθούν, χρειάζεται μια πολύ μικρή ποσότητα της τάξης των 750 μικρογραμμαρίων, κάτι που το έχει κάνει το πλέον δημοφιλές στην "πιάτσα". Πρόκειται για δόση που μπορεί να συγκριθεί με έξι μικρούς κόκκους επιτραπέζιου αλατιού.

Η δράση του ναρκωτικού που λαμβάνεται σαν χάπι ή σαν σκόνη, μπορεί να κρατήσει για πάνω από 12 ώρες και θεωρείται το πλέον ισχυρό ψυχοτρόπο ναρκωτικό αυτή τη στιγμή με παρενέργειες που δεν έχουν χαρτογραφηθεί επαρκώς.

Σύμφωνα με τις αρχές, το χάπι δεν έχει παρενέργειες αν ο χρήστης το καταπιεί, γι' αυτό και λαμβάνεται σαν υπογλώσσιο, με ενέσιμο τρόπο ή οι χρήστες το καπνίζουν σαν τη μαριχουάνα.

Η 25I-NBOMe είναι επί της ουσίας υποκατεστημένη φαιναιθυλαμίνη και αποτελεί υψηλής δραστικότητας πλήρη αγωνιστή του υποδοχέα σεροτονίνης 5-HT2A, με παραισθησιογόνο δράση.

 

 

Διατίθεται στην αγορά ναρκωτικών της Ε.Ε. τουλάχιστον από τον Μάιο του 2012, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η κυκλοφορία του και πωλείται με τα εξής ονόματα:

 

 

Τον τελευταίο μήνα, έχει καταγραφεί ένας θάνατος, ενώ έξι άτομα έχουν μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, μετά από καρδιολογικά επεισόδια. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί στην Ιρλανδία εγκληματικές και βίαιες επιθέσεις που σχετίζονται με τη λήψη του, κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το N-bomb είναι μια τροποποίηση του 2-CB, το οποίο αποτελούσε ανακάλυψη του χημικού Αν Σούλγκιν (Ann Shulgin), ο οποίος θεωρείται "πατέρας" του ecstasy.

 

 

Ο Shulgin συνέθεσε το MDMA, που ουσιαστικά πρόκειται για το ecstasy στην πλέον ανόθευτη μορφή του το 1976. Η καριέρα του ξεκίνησε με την Dow Chemicals τη δεκαετία του 60 όπου και κατασκεύασε μια αμφεταμίνη που ήταν ελαφρύτερη από το LSD και η οποία χρησιμοποιήθηκε από ψυχίατρους (φέρνοντας μάλιστα σύμφωνα με επίσημα έγγραφα τάχιστα αποτελέσματα εκεί που άλλες θεραπείες θα έδιναν αποτελέσματα μετά από πολλά χρόνια).

Ο ίδιος δοκίμαζε επί σειρά ετών τα αποτελέσματα των ερευνών του στον ίδιο, τη γυναίκα του και τους φίλους του προτού δημοσιεύσει σε επιστημονικά έντυπα. Πέθανε το 2014 σε ηλικία 88 ετών.

Διεγερτικές ουσίες: σταθεροποίηση ή πτωτική τάση για την κοκαΐνη, αλλά ανησυχία για μεθαμφεταμίνη και MDMA

Σύμφωνα άλλωστε με τον Οργανισμό της ΕΕ για τα ναρκωτικά (EMCDDA), η κοκαΐνη εξακολουθεί να είναι η ευρύτερα διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη, αν και οι περισσότεροι χρήστες εντοπίζονται σε έναν μικρό αριθμό χωρών της δυτικής ΕΕ. Περίπου 14,1 εκατομμύρια ενήλικες Ευρωπαίοι (15–64 ετών) έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ περίπου 3,1 εκατομμύρια έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο. Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν μείωση της χρήσης κοκαΐνης, ενώ 11 από τις 12 χώρες που διενήργησαν έρευνες κατά την περίοδο 2011 – 2013 ανέφεραν μείωση στην επικράτηση της χρήσης κοκαΐνης στους νεαρούς ενήλικες (15–34 ετών). Όσον αφορά τις διαχρονικές τάσεις της χρήσης κοκαΐνης, πτώση σημειώθηκε σε Δανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο (και οι τρεις χώρες ανέφεραν σχετικά υψηλά ποσοστά επικράτησης), μετά την κορύφωση του 2008. Στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες καταγράφεται σταθεροποίηση ή πτωτική τάση.

 

 

Η χρήση αμφεταμινών (ο όρος αναφέρεται τόσο στην αμφεταμίνη όσο και στη μεθαμφεταμίνη) παραμένει συνολικά λιγότερο διαδεδομένη από τη χρήση κοκαΐνης στην Ευρώπη. Περίπου 11,4 εκατομμύρια ενήλικες έχουν κάνει χρήση αμφεταμινών κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύρια έκαναν χρήση την περασμένη χρονιά. Μεταξύ των δύο ουσιών, η αμφεταμίνη είναι η περισσότερο διαδεδομένη, ωστόσο υπάρχει εντεινόμενη ανησυχία σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη χρήση της μεθαμφεταμίνης στην Ευρώπη. Η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα αναφέρει ότι οι κατασχέσεις μεθαμφεταμίνης, αν και εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μικρό αριθμό και μικρές ποσότητες, ακολουθούν αυξητική τάση κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένη διαθεσιμότητα του προϊόντος. Το 2012, στην ΕΕ, αναφέρθηκαν 7 000 κατασχέσεις συνολικού βάρους 343 κιλών. Αναφέρθηκαν ακόμη 4 000 κατασχέσεις, συνολικού βάρους 637 κιλών από Τουρκία και Νορβηγία (περίπου διπλάσια από την κατασχεθείσα ποσότητα σε ολόκληρη την ΕΕ).

Η χρήση μεθαμφεταμίνης, παραδοσιακά χαμηλή στην Ευρώπη και εντοπιζόμενη κυρίως στην Τσεχική Δημοκρατία και στη Σλοβακία, φαίνεται τώρα να εξαπλώνεται (πχ. στη Γερμανία). Ανησυχητικές εκθέσεις από τη νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία) επισημαίνουν ότι το κάπνισμα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης αποτελεί περιορισμένο μεν, αλλά αναδυόμενο, πρόβλημα, με πιθανότητα εξάπλωσης στους ευάλωτους πληθυσμούς. Πέραν αυτού, εντοπίστηκαν νέες τάσεις ενέσιμης χρήσης μεθαμφεταμίνης σε μικρές ομάδες ομοφυλόφιλων ανδρών σε ορισμένες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Ένα ακόμη θέμα που εγείρει ανησυχίες σήμερα είναι η επανεμφάνιση υψηλής ποιότητας Έκστασης σε σκόνη και δισκία (MDMA). Οι κατασχέσεις και οι αναφορές αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία ήταν ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπόλ και το EMCDDA εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση σχετικά με τη διαθεσιμότητα εξαιρετικά υψηλής δραστικότητας προϊόντων τα οποία περιέχουν MDMA. Το 2013 η Ευρωπόλ κατέγραψε στο Βέλγιο την εξάρθρωση των δύο μεγαλύτερων μονάδων παραγωγής ναρκωτικών που εντοπίστηκαν ποτέ εντός της ΕΕ, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα ταχείας παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων MDMA.

Νέες ψυχοδραστικές ουσίες, που δεν υπάγονται σε καθεστώς ελέγχου δυνάμει του διεθνούς δικαίου, πωλούνται συχνά στην αγορά ως «νόμιμα διεγερτικά» και παράγονται ειδικά με σκοπό να μιμηθούν τη δράση ελεγχόμενων ουσιών. Από τις ουσίες που κοινοποιήθηκαν πέρυσι, οι 29 ήταν συνθετικά κανναβινοειδή, η μεγαλύτερη ομάδα ουσιών που παρακολουθείται μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ. Η ταχύτητα με την οποία ουσίες που υπήχθησαν πρόσφατα σε μέτρα ελέγχου αντικαταστάθηκαν από νέες ουσίες ανάγκασε τις ευρωπαϊκές χώρες να απαντήσουν με ποικίλες καινοτόμες νομικές λύσεις.

Τα νέα ναρκωτικά μπορεί να παράγονται στην Ευρώπη σε παράνομα εργαστήρια. Συνήθως, ωστόσο, εισέρχονται νόμιμα με τη μορφή σκόνης από την Κίνα και την Ινδία στην Ευρώπη, όπου υφίστανται επεξεργασία, συσκευάζονται και πωλούνται είτε ως "νόμιμα διεγερτικά" προϊόντα ή "προϊόντα χημικής έρευνας", είτε απευθείας στην παράνομη αγορά ναρκωτικών.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles