Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
“Τι γύρευες [ω ποιητή]
Βαθιά στις θαλασσοσπηλιές μες στα ευρύχωρα όνειρα
Οπου άφριζε τα αισθήματά του ο άνεμος
Αγνωστος και γλαύκος, χαράζοντας στο στήθος σου το πελαγίσιο του έμβλημα [Τι γύρευες].
Ο έρωτας
Το αρχιπέλαγος
Και η πρώρα των αφρών του
Και οι γλάροι των ονείρων του
Στο πιο ψηλό κατάρτι του ο ναύτης αρμενίζει
Ενα τραγούδι.”
Το Αιγαίο Πέλαγος δεν είναι απλά ένας γεωγραφικός όρος αλλά η θάλασσα που συνιστά την εθνική υπόσταση των Ελλήνων και ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης είναι αυτός που, κατά κοινή ομολογία, κατοχύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα της σύγχρονης Ελλάδας στο χώρο αυτό συνδέοντάς τα με τον Όμηρο και την χριστιανική παράδοση.
Οι θυσίες των Ελλήνων για να εξασφαλίσουν πως το Αιγαίο θα είναι θάλασσας Ειρήνης φτάνουν στους σύγχρονους ήρωες που θυσιάστηκαν στα Ίμια πριν 20 χρόνια (Καραθανάσης, Βλαχάκος, Γιαλοψός) αλλά και στους έλληνες πιλότους μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας που καθημερινά εδώ και χρόνια με θυσίες εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πτήσεων αλλά και την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο μας.Δεκάδες ήρωες πιλότοι μας έχουν χαθεί στις αερομαχίες ενώ πολλοί θυσιάστηκαν κατά την εκπαίδευσή τους, για να είναι ετοιμοπόλεμοι για τις αναχαιτίσεις ή από την κόπωση των αεροσκαφών, του προσωπικού και των μέσων, λόγω των αναχαιτίσεων.
Αυτή η θάλασσα Ειρήνης χάρη στους Έλληνες, δέχεται καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους που επιθυμούν την Ελευθερία.Κι ο λαός μας υπερασπιζόμενος πάντα αυτό το υψηλό ιδανικό της Ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους στη γη δεν μπορεί παρά να πράξει το ιστορικό του καθήκον.Γιατί ο ελληνισμός απελευθερώνει.Ο Έλληνας δεν είναι δυνατόν από τον πολιτισμό του να διανοηθεί να μη δεχθεί τους ικέτες.
Ποιος Έλληνας θα σκεφτόταν να ορθώσει φράκτες με σκάφη και να αφήσει τους ανθρώπους να πνίγονται, με την αιτιολογία της μη αλλοίωσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως λένε οι ευρωπαίοι ;
Ποιος Έλληνας θα διανοούταν να ψηφίσει νόμο για να αφαιρούνται από τους δύστυχους αυτούς ανθρώπους ό,τι πολύτιμο έχουν πάνω τους;
Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ψαράδες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι, εθελοντές, κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου… άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε οικογένειες προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο.
Και ενώ οι Ευρωπαικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από φράχτες, οι αλληλέγγυοι νησιώτες είναι εκεί μέρα και νύχτα, με κρύο και καύσωνα, για να προσφέρουν στεγνά ρούχα, νερό, φαγητό και στέγη. Συχνά ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους συνανθρώπους μας από τα κύματα.
Με τις πράξεις τους έπνιξαν το φόβο και το ρατσισμό σε ένα κύμα αλληλεγγύης και απέδειξαν ότι είμαστε μία ενωμένη ανθρωπότητα. Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε αυτό το μήνυμα αγάπης να ακουστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να γίνει παράδειγμα.
Η ψηφοφορία στο διαδίκτυο κλείνει σε λίγες μέρες (Κυριακή 31 Ιανουαρίου), και καθηγητές κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα καταθέσουν τις υπογραφές χιλιάδων ελλήνων και ξένων στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.
Ας υπογράψουμε όλοι το ψήφισμα, για να ζητήσουμε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης σε όλους τους ήρωες του Αιγαίου.Eίμαι σίγουρος εξάλλου πως οι νησιώτες μας θα αφιερώσουν το Νόμπελ στους προστάτες τους.Έχοντας μείνει ενα χρόνο σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου σας διαβεβαιώνω γιαυτό.
“Με τι πέτρες, τι αίμα, και τι σίδερο
Και τι φωτιά είμαστε καμωμένοι
Ενώ φαινόμαστε από σκέτο σύννεφο
Και μας λιθοβολούν και μας φωνάζουν αεροβάτες
Το πώς περνούμε τις μέρες και τις νύχτες μας
Ένας Θεός το ξέρει (…)
Πάμε μαζί κι ας μας λιθοβολούν
Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου, όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο, με τι πέτρες, τι αίμα, τι φωτιά
Χτίζουμε, ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!”
Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd - Νομικός
http://katsimpelis.gr/