Επείγουσα προκαταρκτική διέταξε η Εισαγγελία Ηλείας - Το πρωτοσέλιδο της "Πρωϊνής" κινητοποίησε και τις δικαστικές αρχές - Το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί με επιδημιολογική μελέτη να ταυτοποιήσει τους αιτιολογικούς παράγοντες
Τις δικαστικές αρχές κινητοποίησε το πρώτο θέμα της «Πρωϊνής» που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου 2016, με τίτλο «Η γαστρεντερίτιδα θερίζει στον Πύργο» λόγω της παρατεταμένης συσσώρευσης των σκουπιδιών που παρουσίαζε τις δραματικές συνέπειες που έχει η μη αποκομιδή τους στην υγεία των πολιτών και ειδικά των παιδιών, αφού είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες από την Παιδιατρική πέρασαν πολλά τέτοια περιστατικά. Έτσι η Εισαγγελία Ηλείας, διέταξε χθες επείγουσα προκαταρκτική εξέταση μετά το δημοσίευμά μας για την επιδημία γαστρεντερίτιδας στην πόλη και από τις αρχές της εβδομάδας έχουν κληθεί να καταθέσουν ο γιατρός Τάκης Αντωνακόπουλος, επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ του δήμου Πύργου που έχει κάνει ειδική αναφορά στο θέμα, καθώς και οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου, ενδεχομένως και άλλοι υγειονομικοί φορείς της πόλης.
Το θέμα βεβαίως αναδείχθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου και από τον κ. Αντωνακόπουλο και από άλλους επικεφαλής παρατάξεων, ενώ και ο δήμαρχος Γ. Λιατσής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επιδημίες. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε υψηλή συχνότητα τον τελευταίο καιρό, είναι πάρα πολλά, συνοδεύονται συνήθως και από πυρετό. Οι γονείς είναι ανάστατοι, ενώ προσανατολίζονται οι περισσότεροι στο να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι και να πάψουν να τα στέλνουν στους παιδικούς σταθμούς, αφού η γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται αστραπιαία.
Δυστυχώς στο Νοσοκομείο του Πύργου, δεν γίνονται ειδικές εξετάσεις όπως καλλιέργεια κοπράνων, ανοσολογικές κλπ ώστε να ταυτοποιηθούν οι αιτιολογικοί παράγοντες. Όμως η επιδημιολογική έκρηξη σε συνδυασμό με τον γεωγραφικό εντοπισμό και την απέραντη ρύπανση της πόλης, κάθε δρόμος και γειτονιά λόγω των σκουπιδιών έχει και μια εστία μόλυνσης, οδηγούν σύμφωνα με εκτιμήσεις ιατρικών κύκλων στην θετική συσχέτιση του μολυσμένου περιβάλλοντος και της επιδημίας. Ωστόσο, η απόλυτη απόδειξη θα γίνει μετά από επιδημιολογική μελέτη που πρέπει να κάνει άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είχε παρέμβει και τον περασμένο Σεπτέμβρη (του 2015) όταν έκανε αυτοψία στον Πύργο ο ίδιος ο πρόεδρος του, Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος έκανε λόγο τότε για «υγειονομική βόμβα» και μίλησε για συνεχή υγειονομική επιτήρηση του δήμου Πύργου. Θυμίζουμε τι είχε είπε πει τότε ο κ. Γιαννόπουλος: «Δεν είναι υγειονομική βόμβα οι πρόσφυγες, εδώ όμως είναι! Κυκλοφορούν μύγες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, ποντίκια, γίνεται αερόβια και αναερόβια ζύμωση, υπάρχουν διοξίνες… Αναλογιστείτε ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοια νοσήματα, δυσεντερίες που να εξαπλωθούν με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες. Και αν πάμε στη κοστολόγηση όλης αυτής της ενέργειας είναι ότι η πρόληψη στο επίπεδο της δημόσιας υγείας δημιουργεί συνθήκες οικονομετρικές τέτοιες που βελτιώνουν τα οικονομικά δεδομένα από το να προκύψει κάτι που μετα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολλές παρεμβάσεις χρονοβόρες και κοστοβόρες».
Κι όπως όλα δείχνουν, ο δήμος Πύργου αυτήν την περίοδο, παρά την μερική αποκομιδή των απορριμμάτων με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν για την απορρόφησή τους από άλλους ΧΥΤΑ, βρίσκεται ξανά στην ίδια εκτός ελέγχου κατάσταση! Θα πρέπει βεβαίως να σημειώσουμε εδώ, ότι παρότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και είχε λάβει κάποιες αποφάσεις (για επιχορήγηση του δήμου με 400.000 ευρώ για την μεταφορά μιας ποσότητας σκουπιδιών τα οποία χρήματα θα διαχειριζόταν απευθείας το ΚΕΕΛΠΝΟ, με σύμμαχο τον δήμο Σκάλας Λακωνίας) δεν δρομολογήθηκαν αυτές οι ενέργειες. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά, να παρέμβει δυναμικά…