Μια υπόθεση, για την οποία ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Αμπντουλά μπιν Νάσερ μπιν Καλίφα αλ Τάνι, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οδηγείται σε δικαστήριο της Ζακύνθου.
Πρόκειται για την αγορά από τον πρώην εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι, έκτασης 15.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Ζάκυνθο, πλησίον της θέσης «Ναυάγιο», υπόθεση που έχει προσβληθεί νομικώς από μονή και την τοπική μητρόπολη. Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι κατέχει τίτλους για έκταση 3.000 στρεμμάτων «μέσα» στην έκταση που πωλήθηκε από ιδιώτη με βάση βενετσιάνικο τίτλο που κατοχύρωνε την έκταση γύρω από το μοναστήρι της Παναγίας της Αναφωνήτριας σε έναν ευγενή, τον κόντε Φλαμπουράρη, έναντι –μεταξύ άλλων– στρατιωτικής βοήθειας που δεσμευόταν να δώσει στους Ενετούς. Ο κληρονόμος της έκτασης έχει ισχυρό τίτλο που αν και αμφισβητείται από την Εκκλησία δεν έχει αντιπαραβληθεί έως σήμερα με ισχυρότερο συμβόλαιο, διαθήκη ή άλλο έγγραφο περιβεβλημένο με νομικό τύπο.
Ως αγοράστρια εμφανίσθηκε το 2014 λιβανέζικη εταιρεία που ενεργούσε για λογαριασμό του πρώην εμίρη του Κατάρ, που είχε αγοράσει και άλλες μικρότερες ιδιοκτησίες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ένα ξενοδοχείο στην Κέρκυρα και τη νησίδα Οξυά απέναντι από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Σημειώνεται ότι, παρά τις συνομιλίες αξιωματούχων από το Κατάρ για τη συμμετοχή τους σε επενδυτικά εγχειρήματα, όπως εκείνο του Ελληνικού, το μικρό αλλά πάμπλουτο κράτος του Περσικού Κόλπου ουδέποτε προχώρησε σε σοβαρή τοποθέτηση στην ελληνική οικονομία. Και για διαφορετικούς λόγους, ο πρώην εμίρης του Κατάρ που είναι λάτρης του Ιονίου δεν κατάφερε να αναπτύξει το επενδυτικό σχέδιο στην Οξυά –βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με αρχιτεκτονικό γραφείο– και το ίδιο ισχύει και για τη Ζάκυνθο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αγορά.
Ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς (τον Φεβρουάριο έχει ορισθεί η εκδίκαση της υπόθεσης) είπε στην «Καθημερινή» ότι «είμαι πρόθυμος να συζητήσω με τους επενδυτές στο πλαίσιο της νομιμότητας». Πηγές προσκείμενες στον δήμαρχο λένε ότι διεκδικεί χιλιάδες στρέμματα από την έκταση που αγόρασε ο πρώην εμίρης, όταν ωστόσο ζητήθηκαν οι σχετικοί τίτλοι, επικαλέσθηκε «αποφάσεις των τοπικών δημοτικών συμβουλίων».
Πάντως, η τοπική κτηματική υπηρεσία επιβεβαίωσε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι η κυριότητα πράγματι ανήκε στον κληρονόμο του κόντε Φλαμπουράρη και μάλιστα το Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα στην επίδικη έκταση, κάτι που είχε αμφισβητηθεί σφόδρα από τοπικούς φορείς.
Η κυβέρνηση και οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι της Βόρειας Ζακύνθου υποστηρίζουν την επένδυση, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να βρουν απασχόληση πιο κοντά στα σπίτια τους, καθώς σήμερα συχνά μεταβαίνουν «στην άλλη ακρη του νησιού» προκειμένου να απασχοληθούν, κυρίως στον τουρισμό.
Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ επιθυμούσε να αυξήσει την επενδυτική παρουσία της στην Ελλάδα γι’ αυτό και, εκτός από τη λιβανέζικη εταιρεία, δραστηριοποίησε και τη ναυαρχίδα διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του Κατάρ, την «Αλ Ραγιάν Χόλντινγκ». Ομως, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης του Κατάρ να μεσολαβήσει υπέρ του πρώην εμίρη, η ελληνική κυβέρνηση δεν έδειξε να συγκινείται. Το θέμα παραπέφθηκε στις ελληνικές καλένδες σε μια περίοδο που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας «έψαχνε να βρει» έως 3 δισ. ευρώ από το Κατάρ. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι διχασμένοι, ο βουλευτής Ζακύνθου υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είναι αντίθετος στην επένδυση, κάτι που δεν συμμερίζονται η αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομίας.