Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Σφάχτηκαν με υπονοούμενα Σόιμπλε - Τσίπρας - "Είναι η εφαρμογή ανόητε . . . "

$
0
0
Σφάχτηκαν

Σε πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε βρέθηκε στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Αλέξης Τσίπρας και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «σφάχτηκαν» με υπονοούμενα και αντάλλαξαν καρφιά σε όλη τη διάρκεια των παρεμβάσεών τους.

Ο Σόιμπλε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, και μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, είπε ότι «υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές», ρίχνοντας καρφί προς τον Τσίπρα.

«Είναι η εφαρμογή ανόητε...», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε, παραφράζοντας την ιστορική φράση του Μπιλ Κλίντον «it's economy stupid».

Τι είπε ακριβώς - Είναι η εφαρμογή ανόητε...

«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκη κρίση» είπε ο κ. Σόιμπλε στέλνοντας το μήνυμα ότι «υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές». «Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. Και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία». «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε» κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Αίσθηση από την ατάκα Σόιμπλε «είναι η εφαρμογή ανόητε...»

Πετώντας αυτή την ατάκα, με το «ανόητε...», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κατονόμασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά θεωρείται δεδομένο πως εκείνος ήταν ο αποδέκτης των λεγομένων του με την επίμαχη φράση.

Μια φράση του Μπιλ Κλίντον

Μια μικρή παραλλαγή του «The economy, stupid» δηλαδή της κεντρικής ιδέας της προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον το 1992 χρησιμοποίησε σήμερα ο Σόιμπλε στο Νταβός, προκαλώντας αίσθηση γιατί απευθυνόταν στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Την φράση είχε εμπνευστεί ο James Carville, ο άνθρωπος δηλαδή στον οποίο ο Μπιλ Κλίντον είχε εμπιστευθεί την καμπάνια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η αρχική φράση του Carville, απευθυνόταν στο εσωτερικό ακροατήριο της καμπάνιας του Κλίντον, στους ανθρώπους δηλαδή που εργαζόταν για αυτή, ως μέρος των τριών μηνυμάτων στα οποία έπρεπε να επικεντρωθούν. Για την ιστορία τα υπόλοιπα δύο αφορούσαν στην αλλαγή («Αλλαγή vs μία από τα ίδια») και στην υγειονομική περίθαλψη («Μην ξεχνάτε την υγειονομική περίθαλψη»).

Αργότερα, το «the economy stupid» μετατράπηκε σε σλόγκαν, και στη συνέχεια το κλισέ χρησιμοποιήθηκε με νέο τρόπο. Κάποια παραδείγματα είναι τα εξής: «It's the deficit, stupid!», «It's the corporation, stupid!», «It's the math, stupid!», και «It's the voters, stupid!», ή όπως είπε ο Σόιμπλε «It's the implementation stupid», «Είναι η εφαρμογή ανόητε», απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για την εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών.

Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το δωμάτιο με το δυναμίτη
Αλλά ο Σόιμπλε δεν έμεινε εκεί. Καρφιά έριξε και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν ήμουν πολύ θετικός να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά η Μέρκελ ήθελε και είχε δίκιο. Έτσι είναι πάντα οι ηγέτες έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν.
Τα κοινοβουλια αποφασισαν ότι το ΔΝΤ πρεπει να συμμετεχει και αν αλλαξει αυτό θα είναι τρέλα να τους το ζητήσουμε. Είναι σαν να μπαινει κανείς σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη με ένα αναμμένο κερί.

Τσίπρας για ΔΝΤ: Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε το δυναμίτη πριν ανάψουμε το κερί
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το... αναμένο κερί σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη.

«Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε τον δυναμίτη από το δωμάτιο και μετά να ανάψουμε το κερί», είπε ο πρωθυπουργός

Σόιμπλε: Χρειαζόμαστε ένα πλάνο σαν το σχέδιο Μάρσαλ
«Πρώτα απ' όλα θέλω να σας πω για το σχέδιο Μάρσαλ», συνέχισε ο Σόιμπλε, μιλώντας για το προσφυγικό.

«Δεν το χρειαζόμαστε για την Ευρώπη αλλά για τις χώρες που έχουν καταστραφεί. Γεννήθηκα τη δεκαετία του '40 και δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω την λέξη Σχέδιο Μάρσαλ αλλά χρειάζεται κάτι ανάλογο. Χρειαζόμαστε κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη. Δεν θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ, αλλά κάτι σαν αυτό. Έχουμε συνθήκες, έχουμε κάνει συμφωνίες και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Αν αυτό γίνει, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Θα μπορούμε να έχουμε κοινή σταθερά. Πρέπει να αλλάξουμε ακόμη πιο γρήγορα».

Τσίπρας: Δεν είναι ώρα ούτε για Brexit, ούτε για Grexit
«Για να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης πρέπει να έχουμε περισσότερη Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε άλλη στιγμή της παρέμβασής του.

«Δεν είναι ώρα ούτε για Brexit ούτε για Grexit», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στον Σόιμπλε που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για Grexit, μιλώντας στην Wall Street journal, την Τετάρτη.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του
Την άποψη ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση α λα καρτ» διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας μέρος στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στο Νταβός της Ελβετίας…απέναντι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί. Ωστόσο, πέταξε το μπαλάκι στην άλλη πλευρά, λέγοντας: «Η  Ευρώπη να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει. Τη  λογική ότι το πρόβλημα είναι στην αυλή μου δεν με νοιάζει;», για να τονίσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι  ένωση α λα καρτ. «Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι μαζί θα μοιραστούμε το βάρος», είπε.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια τριπλή κρίση: η οικονομική κρίση από την οποία δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει, η προσφυγική και η κρίση αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».
«Δυστυχώς η χώρα μου έχει βρεθεί στην καρδιά, στο επίκεντρο των δύο(σ.σ κρίσεων)  και στόχος είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης», τόνισε.

«Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή»
Στη συνέχεια, μιλώντας για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της χώρας λόγω της κρίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να πετύχει μια δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε απολέσει το  25% του ΑΕΠ, είχαμε διόγκωση ανεργίας», είπε, και επέμεινε ότι η χώρα ναι μεν χρειάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται όμως και ανάπτυξη.
Όπως ανέφερε, «χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και σταθερότητα πολιτική και κοινωνική συνοχή. Να σταματήσει το καθεστώς της αβεβαιότητας». Τέλος, τόνισε πως η Ευρώπη για να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης. «Χρειάζεται να βάλουμε κοινούς φορολογικούς κανόνες, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά».

Βόλφανγκ Σόιμπλε: Η Μέρκελ με έπεισε για τη συμμετοχή ΔΝΤ
Αρχικά δεν ήθελα την εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, με  έπεισε η Merkel είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης είναι σωστή για τη Γερμανία.
«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνη της. Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχει για να την κάνουμε  ισχυρότερη» πρόσθεσε.
Ειδικότερα εκτίμησε ότι "εάν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που που συμφωνήσαμε".  Αναφερόμενος στο προσφυγικό υπογράμμισε ότι «Όλοι συμφωνούμε ότι η εισροή προσφύγων είναι πολύ υψηλή» σημείωσε παράλληλα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. "Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το προσφυγικό ζήτημα. Αν δεν λάβουμε μέτρα στη Ευρώπη για το ζήτημα αυτό, θα καταστεί πραγματικά τεράστιο πρόβλημα" συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο τέλος της συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, είχαν χειραψία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Ελληνας πρωθυπουργός μάλιστα είχε με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ μία κατ ιδίαν συνομιλία μερικών δευτερολέπτων   

 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles