Quantcast
Channel: ilialive Ροή - Ηλεία Live! - Ηλεία Live!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Η Πολιτεία οφείλει να διαπαιδαγωγεί Δημοκρατικούς Πολίτες

$
0
0
Η

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

Σύνταγμα Άρθρο 16, § 2: H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό […] τη διάπλαση των Ελλήνων σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Νόμος-πλαίσιο για την Παιδεία 1566/85: 1.  Σκοπός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι μαθητές […]:  α) Να γίνονται ελεύθεροι, υπεύθυνοι, δημοκρατικοί πολίτες, να υπερασπίζονται  την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τη δημοκρατία.


    Με έκπληξη άκουσα τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώνει πως από τον επόμενο χρόνο θα μπει μάθημα φορολογικής συνείδησης στα σχολεία. Αυτό γιατί  μέχρι σήμερα νόμιζα πως μόνο σε χώρες που λειτουργούν  "Τσάροι της Οικονομίας",  ανακοινώνεται νέο μάθημα στα σχολεία από τον  Υπουργό Οικονομικών και όχι από τον Υπουργό Παιδείας , που είναι ο καθ’ύλην αρμόδιος.Από Υπουργό που δεν γνωρίζει αυτός ή οι συνεργάτες του, τα θέματα της Παιδείας και το πως αποφασίζεται να εισαχθεί ένα γνωστικό αντικείμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία.Αλλά και από Υπουργό που στην ουσία υποστηρίζει, ευθέως πλην σαφώς, πως οι έλληνες μαθητές διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία να γίνουν φοροκλέπτες και όχι συνειδητοί πολίτες.Το τελευταίο μάλιστα, χωρίς να κανει καμία αναφορά στις ευθύνες των κυβερνώντων και στη μη εκπλήρωση της Συνταγματικής επιταγής της Παιδείας μας που συντελείται με την πλήρη απαξίωση του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και γενικότερα με την εγκατάλειψη του μαθήματος της Πολιτειακής Παιδείας.

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, το νέο μάθημα "Φορολογικής συνείδησης" που οραματίστηκε και αποφάσισε ...πρόκειται για «επένδυση, ώστε να πεισθεί η κοινωνία ότι για τα χάλια σε δρόμους, παιδικές χαρές, νοσοκομεία, ευθύνονται αυτοί που κλέβουν φόρους. Θα πρέπει να δείξουμε ότι δεν βλέπουμε τον πολίτη, τον φορολογούμενο, ως υπήκοο αλλά ως πολίτη».Κι όμως ο Υπουργός κάνει ακριβώς το αντίθετο.Δεν θέλει από την Παιδεία έναν Δημοκρατικό κι Ελεύθερο Πολίτη αλλά θέλει έναν υπήκοο υποταγμένο φορολογούμενο να πληρώνει αδιαμαρτύρητα  τα χαράτσια που του επιβάλει!!!!Έναν φορολογούμενο θέλει κι όχι έναν Πολίτη που γνωρίζει και υπερασπίζεται το Σύνταγμα.


Μιλάει λοιπόν, ο Υπουργός, που κόβει κονδύλια από την Παιδεία και εξαθλιώνει με μισθούς πείνας τους εκπαιδευτικούς, αυτός,  που  φορολογεί με τους υψηλότερους συντελεστές τα βιβλία, για επένδυση στην Παιδεία; Αποφασίζει λοιπόν, το Υπουργείο, που είναι απόλυτα ελεγχόμενο από την Τρόικα, για το ποια Παιδεία θα δώσουμε στα παιδιά μας;


Χρειάζεται συνεπώς να ενημερωθεί και ο Υπουργός Οικονομικών για το τι και ποιος φταίει που δεν έχουμε Δημοκρατικούς και Ελεύθερους Πολίτες και γιατί κάποιοι λίγοι από αυτούς δεν πληρώνουν τους φόρους τους αλλά και γιατί πολλοί από αυτούς ψηφίζουν και επιλέγουν με λάθος κριτήρια τους πολιτικούς τους.


Είναι, Υπουργέ μου, κοινή η πεποίθηση πως η  κρίση που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση Παιδείας, κρίση Πολιτισμού, κρίση Ηθικής. Τα φαινόμενα όμως σήψης της κοινωνίας μας και του πολιτικού μας συστήματος που παρατηρούμε όλοι καθημερινά αντανακλούν τα αποτελέσματα των πειραματισμών που έγιναν για χρόνια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα όπου χάθηκε ο βασικός σκοπός του, δηλαδή η ανάπτυξη ενός δημοκρατικού πολίτη.


Είναι τυχαίο πως στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία κάποιοι εξαφανίζουν την  Πολιτειακή Αγωγή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ενώ για χρόνια τη διατηρούσαν υποβαθμισμένη; Η απαιδευσία των Πολιτών ως προς το ρόλο τους μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση!


Ενώ λοιπόν, Υπουργέ μου, στις περισσότερες δημοκρατικές χώρες η Πολιτειακή Αγωγή και Παιδεία (Citizenship/Civic Education) είναι κύριο διακριτό μάθημα υποχρεωτικό σε όλες ή σε πολλές τάξεις της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης, η Ελλάδα που γέννησε το λόγο, τη ρητορική, τη δημοκρατία και τον διάλογο προσπαθεί άκριτα εδώ και χρόνια να υιοθετήσει και να ενσωματώσει στην Παιδεία της ξένα εκπαιδευτικά συστήματα ανάλογα με τις εμπνεύσεις  του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας, που θέλει κάθε φορά να κάνει μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αδιαφορώντας και υποβαθμίζοντας την Πολιτειακή Παιδεία.


Η εκπαίδευση στη χώρα μας, Υπουργέ μου, πρέπει άμεσα να αναχθεί σε Παιδεία του Δημοκρατικού Πολίτη. Γιατί εκπαίδευση δεν είναι να συντηρείς το υπάρχον σύστημα. Παιδεία όμως είναι να το συνδιαμορφώνεις και αυτός είναι ο ρόλος του σχολείου. Δεν μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά για ίσα δικαιώματα, για τις αξίες της δημοκρατίας, για την αξιοκρατία αν δεν μπορούν τα παιδιά να εκφέρουν με λόγο επιχειρηματικό τις έννοιες αυτές και πόσο μάλλον να τις υλοποιήσουν.


Η Πολιτειακή Αγωγή, Υπουργέ μου, έχει θεσπιστεί από το Κοινοτικό και το Διεθνές Δίκαιο και η ανάγκη για την προετοιμασία δημοκρατικών πολιτών καθίσταται σήμερα επιτακτική. Η Πολιτειακή Παιδεία θα έπρεπε να κατέχει δεσπόζουσα θέση στο σχολικό πρόγραμμα, εάν αναλογιστούμε ότι η χώρα μας διέρχεται μια σοβαρή κρίση θεσμών και αξιών και ότι το σχολείο καλείται να προετοιμάσει τους σημερινούς μαθητές για να γίνουν αύριο συνειδητοποιημένοι πολίτες με σεβασμό στη δημοκρατία και τους θεσμούς. Διδάσκεται στη Γαλλία σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Το ίδιο γίνεται στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, ενώ στην Ιρλανδία είναι υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, όπως και στη Σουηδία.

Αντί αυτού, στην Ελλάδα είχε καταργηθεί το μοναδικό συναφές μάθημα κορμού του Γενικού Λυκείου («Πολιτική & Δίκαιο» της Β’, πρώην «Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος», (που εισήχθη στη Γενική και την Επαγγελματική Β/θμια Εκπαίδευση από τον Ελ. Βενιζέλο στη δεκαετία του ‘30), στο δημοτικό σχολείο διδάσκεται υποτυπωδώς μόνο στην Ε’ και στη ΣΤ’ τάξη για μόνο μία ώρα την εβδομάδα το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής. ενώ στο Γυμνάσιο η «Κοινωνική-Πολιτική Αγωγή» διδάσκεται μόνο στη Γ’ τάξη ημιτελώς, καθώς τα σχετικά κεφάλαια βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου και ο χρόνος διδασκαλίας (2 ώρες /εβδομάδα) δεν επαρκεί.


Όπως εύστοχα είχε παραδεχτεί παλαιότερα στη Βουλή  ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: «Αποτελούμε εξαίρεση στην Ευρώπη σε μία περίοδο κατά την οποία οι επιπτώσεις μίας μείζονος κοινωνικής κρίσης, αφήνουν χώρο για την ανάπτυξη συμπεριφορών μισαλλοδοξίας, βίας, ρατσισμού, κοινωνικού εκφοβισμού, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν τέλει εκφασισμού της κοινωνίας μας»


Σκοπός, Υπουργέ μου, της Πολιτειακής Παιδείας  είναι να αποκτήσει ο μαθητής Παιδεία Δημοκρατικού Πολίτη, ως ισχυρό εφόδιο και προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας. Δηλαδή, να κατανοήσει την οργάνωση και τη λειτουργία της πολιτείας, της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινωνίας, να αναπτύξει πολιτική συνείδηση και κριτική σκέψη και να υιοθετήσει δημοκρατικές αρχές, αξίες και στάσεις, ώστε να συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά στο κοινωνικό και πολιτικό “γίγνεσθαι” ως ενημερωμένος, ελεύθερος και υπεύθυνος πολίτης, με θετική συμβολή στη δημόσια ζωή, την αρμονία και την ευημερία της κοινωνίας.

Αν πράγματι τα πολιτικά κόμματα, που διατηρούσατε υποβαθμισμένη για χρόνια την Πολιτειακή Παιδεία, ανησυχείται για την απαξίωση της δημοκρατίας μας στα μάτια των ελλήνων πολιτών και τα φαινόμενα εκτροπής της, οφείλετε αντί να κάνετε κι άλλες ανούσιες προτάσεις ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ και να μας πείτε απλά :


–  Θα αγωνιστείτε, ώστε να ενταχθεί στο σχολείο το μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας ή μόνο όταν σας συμφέρει επιθυμείτε δημοκρατικούς πολίτες σε αυτή τη χώρα;


–  Θα υλοποιήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο (λ.χ. Σύσταση 12/2002 του Συμβουλίου της Ευρώπης), τη  Διακοινοβουλευτική Ένωση και την Κοινοτική Νομοθεσία, όπως η Σύσταση 962/18-12-2006 του Ευρωκοινοβουλίου & της Κομισιόν), ώστε ένα από τα απαραίτητα προσόντα κάθε αποφοίτου  Λυκείου να είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ του  ΠΟΛΙΤΗ (CIVIC SKILLS – DEMOCRATIC CITIZENSHIP EDUCATION), ως προϋπόθεση για  την ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής και τη θωράκιση της Δημοκρατίας,  την πρόληψη της διαφθοράς,της παραβατικότητας και της πολιτικής απάθειας, αλλά και ως εργαλείο μεταναστευτικής πολιτικής


– Κι επιτέλους, θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τους 1200 εν ενεργεία  εκπαιδευτικούς Πολιτικούς Επιστήμονες & Νομικούς,  να εντάξει την  ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ως  κύριο υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις τάξεις της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, στο κατώφλι της απόκτησης της Ιδιότητας του Πολίτη;


Διότι ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ  ΠΟΛΙΤΕΣ!

ΟΧΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ ... ΥΠΗΚΟΟΙ.

*Δάσκαλος-Μ.Ed, Νομικός - Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Πολιτικών και Νομικών Επιστημόνων


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23665

Trending Articles