"Μόνο αν ζήσουμε στο διάστημα θα τα καταφέρουμε, αλλά αυτό θα μπορέσει να γίνει σε 100 χρόνια και μέχρι τότε πρέπει να προσέχουμε" η συμβουλή του επιστήμονα
H ανθρωπότητα απειλείται από τους κινδύνους που η ίδια δημιούργησε, προειδοποιεί ο διάσημος θεωρητικός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ προτείνοντας τον αποικισμό άλλων κόσμων ο οποίος, όμως δεν θα είναι εφικτός σε λιγότερο από εκατό χρόνια. Κι επειδή αυτό αργεί, μέχρι τότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον πλανήτη μας, υπογραμμίζει ο Βρετανός αστροφυσικός, ο οποίος, μπορεί να είναι εδώ και δεκαετίες παράλυτος και να επικοινωνεί μόνο μέσω ειδικού υπολογιστή, ωστόσο, ταράζει τα νερά κάθε φορά που μιλά για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Σε ομιλία του για το δίκτυο του "BBC", ο Στίβεν Χόκινγκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής ή ακόμα και να σημάνουν το τέλος της. Οι τρεις σοβαρότεροι κίνδυνοι κατά τον διάσημο φυσικό είναι: ο πυρηνικός πόλεμος, η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι γενετικά τροποποιημένοι ιοί.
«Κάθε ένα από τα σενάρια αυτά, όπως επισημαίνει, αργά ή γρήγορα, μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την επιβίωση του πλανήτη μας», υπογραμμίζει ο Χόκινγκ, και σημειώνει ότι όσο προοδεύει η τεχνολογία, τόσο δημιουργούνται και νέοι τρόποι για να εξελιχθούν στραβά τα πράγματα για την ανθρωπότητα». Ο 74χρονος επιστήμονας επισημαίνει ότι, μέχρι να καταφέρουμε να αποικίσουμε άλλους κόσμους, θα πρέπει να προσέχουμε τον πλανήτη μας.
Εξηγώντας τον συλλογισμό του σε ειδική επιστημονική διάλεξη υπό την αιγίδα του BBC, o Xόκινγκ υποστήριξε ότι περαιτέρω πρόοδος σε επιστήμες και τεχνολογία θα δημιουργήσει νέους τρόπους μέσω των οποίων τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν. Τόνισε επίσης ότι, εφόσον η ανθρωπότητα τελικά εγκαταστήσει αποικίες σε άλλους κόσμους, θα μπορέσει να επιβιώσει.
"Μπορεί η πιθανότητα να συμβεί μια τραγωδία στη Γη σε συγκεκριμένη χρονιά να είναι αρκετά μικρή, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται βεβαιότητα στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια", τόνισε ο Βρετανός αστροφυσικός. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι, μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε επεκταθεί στο Διάστημα έτσι ώστε μία καταστροφή στη Γη να μην σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής.
Σε προηγούμενες ομιλίες του, ο Χόκινγκ είχε επικεντρωθεί στους ενδεχόμενους κινδύνους από την δυνατότητα ενίσχυσης της τεχνητής νοημοσύνης σε βαθμό που να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους. Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί πως, σε αυτό τον τομέα, ο άνθρωπος δεν θα σταματήσει να προοδεύει, κατά συνέπεια θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και να τους ελέγξουμε. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε", είπε.
Τέλος, απευθυνόμενος στη νέα γενιά των επιστημόνων, ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός υποστήριξε χαρακτηριστικά: "Οι νέοι επιστήμονες θα πρέπει να διατηρήσουν μια αίσθηση θαυμασμού για το περίπλοκο σύμπαν". Μιλώντας για την δική του εμπειρία, ο Στίβεν Χόκινγκ είπε: "Τα χρόνια αυτά ήταν ένδοξα για να ζει κανείς και να κάνει έρευνα στην θεωρητική φυσική καθώς είναι ασύγκριτη η στιγμή που κάποιος ανακαλύπτει κάτι που κανείς δεν ήξερε πριν".