Θετικό το Υπ. Υγείας στην ανακατανομή των Π.Ι. που εισηγήθηκε η 6η ΥΠΕ
Με τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) να παραμένουν δυσεπίλυτα, μετά και την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης που υλοποιήθηκε πριν δυο χρόνια περίπου και παραμένει ακόμα σε μεταβατικό στάδιο, οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών στις οποίες έχουν υπαχθεί πλέον τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα ΠΕΔΥ, συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Στη σύσκεψη αυτή, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιώργος Γιαννόπουλος, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ηλεία, βρίσκοντας μάλιστα τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου.
«Καταθέσαμε ένα σχέδιο ανακατανομής κάποιων Περιφερειακών Ιατρείων, προκειμένου να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την λειτουργία των Πολυιατρείων του ΠΕΔΥ στον Πύργο αλλά και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δίβρης στη Λαμπεία που υπάγεται στο Κ.Υ. Σιμόπουλου. Υπήρξε μάλιστα μια καταρχήν σύμφωνη γνώμη και στην επόμενη συνάντηση θα περάσει από τυπική έγκριση ώστε να ακολουθήσει η έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) και να υπογραφεί από τον Υπουργό Υγείας. Είναι γνωστό, ότι τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία ανήκουν στην 6η ΥΠΕ και στόχος μας είναι μέσω ορισμένων ανακατανομών να διευκολύνουμε και να στηρίξουμε τη λειτουργία κάποιων μονάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Σκοπός δηλαδή είναι, να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο συχνή παρουσία γιατρού στο Π.Ι. Δίβρης και αν είναι δυνατόν και κάθε μέρα και φυσικά η ύπαρξη Γενικού Ιατρού στα Πολυιατρεία του ΠΕΔΥ στον Πύργο που σήμερα στηρίζονται από το Κ.Υ. Ολυμπίας. Επίσης, κάποια Περιφερειακά Ιατρεία που ανήκαν σε Κέντρα Υγείας άλλων δήμων αλλά βρίσκονται στα όρια του Δήμου Πύργου, θα υπαχθούν στο ΠΕΔΥ της πόλης ώστε Γενικός ιατρός να στηρίζει κάποιες μέρες τα Πολυιατρεία».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος, με την πρόταση αυτή, προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια καλή λειτουργία των δομών αυτών με κάλυψη εκ των ενόντων. «Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις. Σύντομα λοιπόν, θα έχουμε την προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις πρόσληψης επικουρικού και μόνιμου προσωπικού».
Προσλήψεις νοσηλευτών και ιατρών
Η διαδικασία έκδοσης της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) από το Υπουργείο Υγείας για την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχει ήδη ολοκληρωθεί. Πρόκειται για διετείς συμβάσεις εργασίας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με το οποίο έχει ήδη γίνει συνεννόηση για επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε το προσωπικό να διοριστεί εντός του Φεβρουαρίου. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα διασφαλιστεί η σημερινή λειτουργία των κλινών ΜΕΘ και αφετέρου θα αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μετά από αυτό το πρώτο βήμα ενίσχυσης των ΜΕΘ θα ακολουθήσει η δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με ειδική μέριμνα για τις ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝΝ.
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr