Θα τους έδινε την δυνατότητα της απρόσκοπτης πρόσβασης στην θάλασσα - Τι απαντά ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας
Του Γιάννη Σπυρούνη
Αντιδράσεις προκαλεί στους κύκλους των ατόμων με αναπηρία και κυρίως με κινητικά προβλήματα η απώλεια του προγράμματος, που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία ειδικής ράμπας για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην παραλία και στη θάλασσα. Πρόκειται για την εγκατάσταση του Seatrack, της μη μόνιμη βοηθητική διάταξη για την πρόσβαση ΑμΕΑ σε παραλίες. Ήταν ένα πρόγραμμα που είχε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και το οποίο στην Ηλεία δεν βρήκε τελικά εφαρμογή, λόγω διαδικαστικών προβλημάτων στο διαγωνισμό, όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.
Η αγανάκτηση των ΑμεΑ
Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας, μέσα από τη διαμαρτυρία του οργανωτικού γραμματέα του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Γιώργου Παπανικολόπουλου, στα social media. Μια ανάρτησή του στο Facebook, όπου εξέφραζε την αγανάκτησή του, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στο νομό, αλλά και πανελλαδικά. Και αυτό γιατί στις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας το έργο αυτό υλοποιήθηκε έστω και «στο παρά πέντε», όχι όμως και στην Ηλεία. «Είμαι φοβερά αγανακτισμένος για αυτό που έγινε. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, άφησε να φύγει το πρόγραμμα που είχε να κάνει με την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στη θάλασσα. Ήταν ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό, με το οποίο μας έδιναν χρήματα και εμείς απλά τα αφήσαμε και χάθηκαν. Γι' αυτό ευθύνεται η Περιφέρεια και έτσι δεν θα μπει το Seatrack. Και απλά οι άνθρωποι με αναπηρία του Πύργου και της Ηλείας δεν θα κάνουμε μπάνιο για άλλη μια φορά στη θάλασσα, πάρα θα καθόμαστε στο σπίτι μας κλεισμένοι. Αυτό θέλει και Περιφέρεια, αυτό θέλει και ο Δήμος, όλοι αυτό θέλουν για τους ανθρώπους με αναπηρία. Ντροπή τους αλλά έχω να πω τούτο. Όλοι εν δυνάμει ανάπηροι είμαστε. Έχει μπει παντού μόνο στην Ηλεία δεν έχει μπει. Τι να πω λυπάμαι. ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο θα έφερνε ανάπτυξη στην περιοχή μας και στον πολιτισμό. Να συμπληρώσω ότι αυτό το πρόγραμμα ήτανε πενταετές και έληξε» έγραψε ο Γιώργος Παπανικολόπουλος.
Πως χάθηκε το έργο
Ο κ. Γεωργιόπουλος παρακολουθώντας σχόλια στο διαδίκτυο γύρω από το συγκεκριμένο διαγωνισμό, θέλησε να δώσει μια εξήγηση για το θέμα. «Πρώτα από όλα το θέμα δεν ήταν αρμοδιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αλλά της Αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Πολιτικής στην Πάτρα. Το ζήτημα όμως ήταν πως υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες. Ο διαγωνισμός αυτός δεν προχώρησε για τον εξής λόγο. Στον πρώτο διαγωνισμό προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος. Έτσι υποχρεωτικά εκ του νόμου έπρεπε να επαναληφθεί ο διαγωνισμός και προσήλθε πάλι ένας ενδιαφερόμενος. Πλέον έπρεπε να προχωρήσει το θέμα με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Εκεί προσήλθαν δύο ενδιαφερόμενες εταιρίες, όπου κατέθεσαν ένσταση η μια κατά της άλλης και η επιτροπή του διαγωνισμού έκρινε πως ήταν βάσιμοι οι λόγοι της ενστάσεως και της μιας και της άλλης και καμία εταιρία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να αναλάβει το έργο. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ο διαγωνισμός να μην έχει ολοκληρωθεί και επειδή ήταν μέσω ΕΣΠΑ, εφόσον δεν είχε υπογεγραμμένη σύμβαση δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί» εξήγησε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Θα γίνει το έργο με χρήματα της Π.Ε. Ηλείας
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας μετά από αυτή την εξέλιξη ήρθε σε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χαροκόπο, όπου του τόνισε πως μια τέτοια εφαρμογή δεν μπορεί να λείπει από την Ηλεία σε καμία περίπτωση. «Ανεξαρτήτως αν χάθηκαν τα χρήματα του προγράμματος, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε έναντι των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, είναι ένα και μόνο. Μέχρι το καλοκαίρι να έχουν τη διευκόλυνση αυτή που απαιτείται προκειμένου να απολαμβάνουν όπως κάθε άλλος πολίτης το μπάνιο τους στη θάλασσα. Για αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει από τους δικούς της πόρους την συγκεκριμένη προμήθεια» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος. Ο ίδιος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Π.Ε. Ηλείας να «τρέξουν» τις διαδικασίες ακόμα και αν απαιτείται τροποποίηση του προϋπολογισμού για να ενταχθεί το σχετικό κονδύλι στον ανάλογο κωδικό και να προχωρήσει ο διαγωνισμός. «Ελπίζω πως το καλοκαίρι θα έχουμε αποδώσει στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, αυτό το μέσο διευκόλυνσής τους. Αναλογεί στην ποιότητα ζωής που πρέπει να απολαμβάνουν και δε νομίζω πως επειδή χάθηκε από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να χαθεί ολοκληρωτικά γι΄αυτούς» κατέληξε ο κ. Γεωργιόπουλος.