Ζήτησαν προδιαβούλευση και επικαιροποίηση της μελέτης
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Την ίδρυση «Δικτύου των Δήμων του Κυπαρισσιακού Κόλπου», την οποία θα εισηγηθούν και στα δημοτικά τους συμβούλια, συναποφάσισαν οι δήμαρχοι Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Τριφυλίας, στην διάρκεια της ημερίδας που διοργανώθηκε το Σάββατο πρωί στα γραφεία της ΠΕΔ Ηλείας στον Πύργο, με την πρωτοβουλία των παραπάνω δήμων και θέμα: «Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ολοκληρωμένη Διαχείριση – Δράσεις – Προοπτικές». Στην ενδιαφέρουσα ημερίδα που άνοιξε έναν μεγάλο και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των φορέων και της τοπικής κοινωνίας με στόχο να ακουστούν όλες οι απόψεις από την Πολιτεία και με αφορμή το σχέδιο ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό, τονίστηκε ότι στόχος αυτού του Δικτύου είναι η δημιουργία και η υλοποίηση ενός κοινού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής που θα δώσει την δυνατότητα για την από κοινού επίλυση προβλημάτων που μπορεί να παρουσιασθούν. Στη βάση αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί η ήπιας μορφής ανάπτυξη και ο σεβασμός στο περιβάλλον, χωρίς όμως το δεύτερο να εμποδίζει την ουσιαστική επιβίωση των κατοίκων μιας περιοχής που έχει βαλτώσει. Γι αυτό και όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της αρμονικής συνύπαρξης όλων των μορφών του κεφαλαίου, φυσικού, ανθρώπινου και οικονομικού, είναι απαραίτητο να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης με νέα στοιχεία και δεδομένα και να υπάρξει άμεσα χρηματοδότηση για την υλοποίηση των ΣΧΟΟΑΠ που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Την ημερίδα συντόνισε το προεδρείο της ΠΕΔ, ο δήμαρχος Πύργου και πρέοδρος Γ. Λιατσής, ο δήμαρχος Κρεστένων και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Σ. Μπαλιούκος και το μέλος Τ. Αντωνακόπουλος.
Την ημερίδα άνοιξε ο δήμαρχος, Πύργου Γαβρίλης Λιατσής που δήλωσε τον σεβασμό του για την ανάπτυξη της περιοχής τονίζοντας ότι ένα σωστός διάλογος θα την διευκολύνει χωρίς να παραγνωρίζει ότι πρέπει να προστατευτεί και το περιβάλλον και η όποια μορφή ζωής υπάρχει εκεί. Ο Τάκης Αντωνακόπουλος, πρότεινε να ζητήσουν σύντομα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και την παρουσία όλων των βουλευτών των Νομών Ηλείας και Μεσσηνίας ώστε να συζητηθεί το θέμα του Κυπαρισσιακού ενώ ο κ. Μπαλιούκος έδωσε τον λόγο για έναν σύντομο χαιρετισμό σε εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και θεσμικούς φορείς και εν συνεχεία στους ομιλητές διακεκριμένους Παν/κούς.
Ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος τόνισε ότι η πρωτοβουλία της ημερίδας αυτής έρχεται να καλύψει το κενό του διαλόγου, αφού η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να ολοκληρώσει το διάλογο για να διαμορφωθεί το σχετικό ΠΔ με την κατάθεση όλων των απόψεων. Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι θα κληθούν στη διαβούλευση για να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη που θα συνθέτει μια πρόταση που θα έχει σαν στόχο την αειφόρο ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Σάκης Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα είναι στην διάθεση των τοπικών φορέων ώστε να υπάρξει ένα σαφέστατο ΠΔ με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά να ζήσουν και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στη γύρω περιοχή.
Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Λάμπης Αριστειδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή χρειάζεται επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γιατί επενδύσεις σημαίνει και θέσεις εργασίας. Ανακοίνωσε δε, ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ.Γεωργιόπουλος που δεν παρευρέθηκε γιατί την ίδια ώρα ήταν σε σύσκεψη στην Πάτρα, έχει κάνει κάποιες προσωπικές επαφές με τον κ. Τσιρώνη για να γίνει μια προδιαβούλευση πριν την επίσημη διαβούλευση για την κατάθεση του ΠΔ.
Οι τοποθετήσεις των ομιλητών
Η τοποθέτηση των ομιλητών άνοιξε με την βιντεοσκοπημένη ομιλία και εμπεριστατωμένη ανάλυση του Καθηγητή του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών Δρ. Παναγιώτη Δημόπουλου – που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί - με θέμα «Οικολογική σημασία και οικοσυστημικές παροχές των προστατευόμενων περιοχών του Κυπαρισσιακού Κόλπου». Ο Καθηγητής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος, τεκμηριωμένος και λειτουργικός τρόπος με κοινωνικές συγκαταθέσεις για τον σχεδιασμό δράσεων στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου.
« Να δείτε το μέλλον της περιοχής σας – τόνισε- με έναν τρόπο αναπτυξιακό μεν, αλλά προστατεύοντας, διατηρώντας τα οφέλη που μπορείτε να πάρετε από το φυσικό κεφάλαιο. Οι παρεμβάσεις να γίνονται με ολοκληρωμένο τρόπο, μια άλλου τύπου ανάπτυξη, πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας σχετίζονται με την προστασία της φύσης τουριστικού περιβάλλοντος σε όλο το Δίκτυο των Οικολογικών περιοχών.»
Στην συνέχεια ο επίκουρος Καθηγητής του Παν/μιου Πάτρών Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος πρότεινε μια προδιαβούλευση, μια σαφής ενημέρωση του κόσμου και να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης για τον Κυπαρισσιακό λαμβάνοντας υπόψη την αρμονική συνύπαρξη όλων των ειδών του κεφαλαίου, του φυσικού, του ανθρωπίνου και του υλικού και τις προτάσεις των φορέων και τοπικών κοινωνιών. « Εκείνο που εμείς θέλουμε είναι με έναν διάλογο επιστημονικό, να διαμορφώσουμε τις προύποθέσεις, που θα δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας, για να μην λησμονούμε ότι έχουμε μέσο όρο μείωσης του πληθυσμιακού κεφαλαίου της περιοχής μας κατά 17% την τελευταία δεκαετία. Η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει την ανάπτυξη και ξαναφέρει τον κόσμο πίσω, να έρθουν νέοι επιστήμονες να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν.» Τονισε ακόμα ότι έχει την αίσθηση ότι συζητάμε για ένα θέμα που για πρώτη φορά μας ενώνει και δεν μας διχάζει.
Ο πρώην πρόεδρος του TEI Δυτικής Ελλάδας Σωκράτης Καπλάνης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Erasmus» και στην ανάγκη δημιουργίας ενός Διεθνούς summer school που θα προσφέρει εκπαίδευση και δράσεις σε νέους αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Ο αγρονόμος- τοπογράφος Γιώργος Μητρόπουλος, που υπήρξε πρώην Δ/ντης Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου, ανέφερε ότιαν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο χωραταξικό σχέδιο της περιοχής και δεν ολοκληρωθούν τα ΣΧΟΑΑΠ δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμία δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος προτείνοντας μάλιστα να εξεταστεί η δυνατότητα ίδρυσης ενός γραφείου για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο που θα εξειδικεύεται στο θέμα αυτό και θα αναλάβει να παρακολουθεί τις εξελίξεις του θέματος διαμορφώνοντας μάλιστα προτάσεις και πολιτικές. Ο πρόεδρος της ΝΕ Ηλείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Κανελλόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως για την ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου θα πρέπει στην μελέτη να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες για βιώσιμη και ήπια ανάπτυξη της περιοχής που θα βοηθήσει την οικονομία του τόπου με σεβασμό στο περιβάλλον κάτι στο οποίο έχει συμβάλλει το ΤΕΕ.
Δήμαρχος Τριφυλίας: « Οι κάτοικοι δεν είναι ‘φιλοξενούμενοι’ στην περιοχή»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας ( και πρόεδρος της 6ης ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας), Παναγιώτης Κατσίβελος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ημερίδα ήταν πάρα πολύ σημαντική για να εκφράσουν όχι μόνο απόψεις αλλά και την αγωνία των τοπικών κοινωνιών σε μια περιοχή αναπτυσσόμενη όπου οι κάτοικοι δεν είναι φιλοξενούμενοι, έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά και το δικαίωμα στην ανάπτυξη και την ζωή. «Την απαίτηση να αναπτυχθεί ο Κυπαρισσιακός κόλπος και η ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει η Πολιτεία να την λάβει υπόψη της και οι συνομιλητές της να είναι οι τοπικοί φορείς. Τα προβλήματα και τις δικαστικές εμπλοκές έχουν διάφορες οργανώσεις που μάλλον αυτές θα πρέπει να νοιώσουν φιλοξενούμενες στην περιοχή μας και όχι οι κάτοικοι. Η κοινωνία η δική μας έχει υψηλή οικολογική ευαισθησία, υποστηρίζει κάθε μορφή ζωής, αλλά δικαιώματα έχουν και οι άνθρωποι. Να καταθέσω ότι την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός του δήμου μου μειώθηκε κατά 7.000 κατοίκους και αυτό δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί το κράτος. Γι αυτό και πρέπει να αλλάξουμε την κουβέντα προς μια άλλη κατεύθυνση. Ουσιαστικά σήμερα συνέρχονται οι κοινωνίες και κάποιοι πρέπει να ανοίξουν τα αυτιά τους και να μας ακούσουν επιτέλους».
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ο εκτελών χρέη ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δ. Παναγιωτόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας Σωκράτης Καπλάνης, ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, Κώστας Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΕ Ηλείας του ΤΕΕ Βασίλης Κανελλόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Σάκης Αντωνόπουλος, ο δασάρχης Ολυμπίας, Βασίλης Γιακουμής, ο πρ. πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Τάσος Αλτάνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Νίκος Ζαρόκωστας, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως Χρήστος Πλιάγκος καθώς και αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και φορείς των δήμων Πύργου, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας κ.α.