«Τρίζει» η θέση του Λέανδρου Ρακιντζή μετά τη απόφαση του Γ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι δεν μπορεί να ασκεί αρμοδιότητας από την στιγμή που η θητεία του έχει λήξει. Ωστόσο, την τελική κρίση θα λάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας λόγω σπουδαιότητας του θέματος.
Ο κ. Ρακιντζής ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το 2004 και η θητεία του έληξε τον Σεπτέμβριο του 2009. Έκτοτε παρέμεινε σιωπηρά στη θέση αυτή, αφού καμία κυβέρνηση δεν προέβη στην αλλαγή του προσώπου του γενικού επιθεωρητή, ούτε εξέδωσε πράξη ανανέωσης της θητείας του. Την τελευταία ημέρα του χρόνου όμως, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δημοσίευσε σειρά αποφάσεων που αφορούσαν προσφυγές του κ. Ρακιντζή για αυστηρότερη πειθαρχική ποινή σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων αλλά και υπαλλήλων που ζητούσαν την απόρριψη των προσφυγών του επιθεωρητή σε βάρος τους.
Μία δημόσιος υπάλληλος, εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Ρακιντζής δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα και να κάνει προσφυγές σε βάρος αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, γιατί η θητεία του έληξε.
Το Γ' τμήμα, κατά πλειοψηφία έκρινε ότι δεν είναι κατ΄ αρχή επιτρεπτή, μετά τη λήξη της θητείας του, η συνέχιση της αρμοδιότητάς του να ασκεί προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ, κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων. Όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι της Επικρατείας, η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να συνεχιστεί μόνο εφόσον κριθεί ότι ήταν τέτοιες οι συνθήκες που καθιστούσαν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή νέου Επιθεωρητή από το υπουργικό συμβούλιο “ και πάντως, όχι πέραν ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».
Μάλιστα στην απόφαση επισημαίνεται ότι το Δημόσιο δεν επικαλέστηκε λόγους εξαιρετικών συνθηκών, οι οποίες «κατέστησαν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης” τονίζοντας ότι “η διαδικασία επιλογής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ουδόλως προσκρούει σε δυσχέρειες ανάλογες με εκείνες της επιλογής των μελών των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπονται στο Σύνταγμα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως λένε αρμόδιες πηγές, οι μόνες πράξεις που μπορούν να ακυρωθούν- εάν κριθεί ότι κακώς ασκούσε αρμοδιότητες-είναι αυτές που εξεδόθησαν δύο μήνες πριν, αφού ο κάθε προσφεύγων δημόσιος υπάλληλος έχει προθεσμία δύο μηνών να ασκήσει ένδικο μέσο σε βάρος της απόφασης του γενικού επιθεωρητή.
Φωτογραφία EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ