Χιλιάδες τρυποκάρυδοι ανά τον κόσμο χτυπούν με μανία το κεφάλι τους πάνω σε ένα δέντρο. Γιατί όμως δεν παθαίνουν εγκεφαλική βλάβη; Ιδού η απάντηση.
Χιλιάδες τρυποκάρυδοι ανά τον κόσμο χτυπούν με μανία το κεφάλι τους πάνω σε ένα δέντρο. Και όμως ούτε στιγμή δεν αναρωτιούνται εάν η συμπεριφορά τους θα τους προκαλέσεις κάποιου είδους εγκεφαλική βλάβη.
Ενώ αν ένας άνθρωπος επιχειρούσε να κάνει το ίδιο, το πιθανότερο αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει σε ένα νοσοκομείο, η φυσική δομή των τρυποκάρυδων τους προστατεύει.
Όπως αναφέρει το Business Insider, ένας μέσος τρυποκάρυδος χτυπά το ράμφος του στα δέντρα περίπου 12.000 φορές, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός αυτός να ανέλθει στα 20 χτυπήματα ανά δευτερόλεπτο, τουτέστιν 1.200 ανά λεπτό. Βεβαίως, τα περίεργα αυτά πτηνά δεν προβαίνουν στην συγκεκριμένη δραστηριότητα όλη την ημέρα.
Σύμφωνα πάντως με τις σχετικές έρευνες, περίπου 99.7% της ισχύος που νιώθει το πτηνό όταν χτυπά το ράμφος του απορροφάται από το σώμα του. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή διαχέεται σε μεγαλύτερη έκταση, και όχι μόνο στο κεφάλι.
Ωστόσο το υπόλοιπο 0.3% πηγαίνει κατευθείαν στο κρανίο υπό μορφή θερμότητας, ποσοστό επαρκές για να τους δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στον εγκέφαλο. Πως όμως αποτρέπουν κάτι τέτοιο;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όταν οι τρυποκάρυδοι πιάνουν δουλειά, κάνουν συνεχή διαλείμματα προκειμένου να επιτρέψουν στο κεφάλι τους να κρυώσει.
Σύμφωνα πάντως με άλλη επιστημονική έρευνα, η ιδιαίτερη δομή του κρανίου τους περιλαμβάνει ιστούς που περιβάλλουν τα κόκαλα και τον εγκέφαλο, κρατώντας τα στη θέση τους κατά τη διάρκεια των συνεχών δονήσεων.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η φυσιολογία του τρυποκάρυδου αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα ακόμη θαύμα της φύσης: