Εγκλωβισμένη, γράφει το περιοδικό, η Ελλάδα, σε ένα καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους, για το οποίο κανείς - είτε εντός είτε εκτός της χώρας - δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο
Τις εκτιμήσεις των ειδικών για 30 χώρες της Ευρώπης παρουσιάζει ο Economist, εξετάζοντας τόσο τα οικονομικά όσο και τα πολιτικά τους δεδομένα. Από αυτήν την λίστα δεν θα μπορούσε να λείψει η Ελλάδα, με τον Economist να προειδοποιεί, πάντως, ότι η απειλή του Grexit δεν έχει ακόμη σβήσει.
Αναλυτικότερα:
Ελλάδα
ΑΕΠ: -1%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 17.600 δολ.
Πληθωρισμός: 0,6%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,2%
Πληθυσμός: 11,1 εκατ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του... αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά το 2016 έχοντας μία φρέσκια εντολή, καθώς κέρδισε τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υπέκυψε στους πιστωτές και υπέγραψε ένα νέο σκληρό πρόγραμμα, το οποίο μισεί ο ελληνικός λαός. Αυτό το «μπέρδεμα», αφήνει την Ελλάδα σε ένα καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού χρέους, για το οποίο κανείς -είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας- δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο. Η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι ακόμη πιθανή, αλλά πιθανώς να μεταβιβαστεί χρονικά, ούτως ώστε τόσο ο Τσίπρας, όσο και οι πιστωτές αλλά κυρίως οι Έλληνες να κατορθώσουν να... πάρουν μία ανάσα.
Αυστρία
ΑΕΠ: 1,4%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 42.360 δολ.
Πληθωρισμός: 1,9%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -1,9%
Πληθυσμός: 8,6 εκατ.
Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα θα παραμείνουν στην εξουσία έως τις εκλογές του 2018. Αυτό θα συμβεί γιατί έχουν υποχωρήσει δημοσκοπικά και τυχόν πρόωρες εκλογές θα «άνοιγαν τον δρόμο» προς την εξουσία για το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας. Η αργή πρόοδος της φορολογικής μεταρρύθμισης, της πάταξης της φοροδιαφυγής δημιουργεί αρνητικό περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων. Εάν, όμως, η Ευρωζώνη ακολουθήσει καλύτερη πορεία, τότε θα ευνοηθεί και η αυστριακή οικονομία.
Βέλγιο
ΑΕΠ: 1,6%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 40.220 δολ.
Πληθωρισμός: 1,5%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,5%
Πληθυσμός: 11,4 εκατ.
Οι εντάσεις μεταξύ Φλαμανδών (οι οποίοι είναι και η βάση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού) και Γαλλόφωνων θα απειλήσουν, ως είθισται, αλλά δεν θα καταστρέψουν την ενότητα της κυβέρνησης. Η αριστερή αντιπολίτευση θα δυσκολέψει την κυβέρνηση αναφορικά με τον πληθωρισμό, αλλά όσο τα τέσσερα κυβερνητικά κόμματα παραμένουν προσηλωμένα στην οικονομία, υπάρχουν θετικές προοπτικές για τις μεταρρυθμίσεις. Μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, θα μειώσουν την αγοραστική δύναμη, αλλά η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Βουλγαρία
ΑΕΠ: 2,5%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 6.710 δολ.
Πληθωρισμός: 1,6%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,2%
Πληθυσμός: 7,1 εκατ.
Η κεντροδεξιά συγκυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2014 – αφού υπήρξε μία σειρά βραχύβιων κυβερνήσεων – παραμένει επισφαλής, καθώς στηρίζεται στην υποστήριξη των εθνικιστικών και κεντροαριστερών δυνάμεων. Όμως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ακολουθεί καλύτερη πορεία σε σύγκριση με αυτή της θητείας του την περίοδο 2009-2013, εστιάζοντας στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Ε.Ε. αλλά και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα σημάνει ανάκαμψη για το εμπόριο και τις επενδύσεις στη Βουλγαρία, ωστόσο η γειτνίαση με την Ελλάδα αυξάνει το ρίσκο μετάδοσης της κρίσης.
Γαλλία
ΑΕΠ: 1,3%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 36.070 δολ.
Πληθωρισμός: 1%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -3,6%
Πληθυσμός: 64,7 εκατ.
Ο Φρανσουά Ολάντ έχει βαλτώσει μεταξύ οικονομικής στασιμότητας και κοινωνικής αποδοκιμασίας. Όλα δείχνουν ότι θα χάσει τις προεδρικές εκλογές το 2017. Η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την οποία εξελέγη η κυβέρνηση του το 2015, θα φέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά όχι αρκετά για να ανακόψει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Ρεπουμπλικάνους του Ν. Σαρκοζί. Η μάχη των προεδρικών εκλογών θα δοθεί μεταξύ Σαρκοζί, Αλέν Ζιπέ.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr