Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης
Του Γιάννη Σπυρούνη
Αίσθηση έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η κατάληψη του ιδρύματος ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στην Ηλεία το μεσημέρι της Τετάρτης και οι απίστευτες εικόνες που καταγράφηκαν στους χώρους που φιλοξενούνται παιδιά και ενήλικες με αναπηρία. Οι ακτιβιστές ΑΜΕΑ που παραμένουν στο κτίριο και τηρούν στάση αναμονής, μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης. Σε δηλώσεις τους χθες ανέφεραν πως δεν πείστηκαν για τις καλές προθέσεις της διοίκησης μετά την συζήτηση που διεξήχθη για ώρες στο χώρο του ιδρύματος με τον πρόεδρο Απόστολο Λαζαρόπουλο, σχολιάζοντας πως κάποιες από τις σκέψεις που υπάρχουν δεν φαίνεται να έχουν εφαρμογή στην πραγματικότητα. Στη συζήτηση με τον πρόεδρο το κλίμα ήταν καλό, υπήρξε σε κάποια σημεία ταύτιση απόψεων. Όμως για να προχωρήσουν οι όποιες λύσεις χρειάζεται πολύ δουλειά. Συζητήθηκε η επιλογή της αποασυλοποίησης για την οποία απαιτούνται μεγάλα κονδύλια. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακοινωθεί το πλαίσιο της υλοποίησης μιας τέτοιας λύσης.
Το μέλος της Κίνησης Χειραφέτησης ΑΜΕΑ «Μηδενική Ανοχή», κοινωνιολόγος και συγγραφέας Ανδρέας Κουζέλης, αναφερόμενος στην κατάληψη του ΚΕΠΕΠ στάθηκε στις διαπιστώσεις των μελών της κίνησης για τις συνθήκες φιλοξενίας παιδιών και ενηλίκων. «Εν έτει 2015 όλα αυτά παραβιάζουν κάθετα τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία που έχει κυρωθεί το 2011 και από την Ελληνική πολιτεία. Είμαστε εδώ και διεκδικούμε να έχουν φωνή και αυτοί που δεν μπορούν να έχουν, τα άτομα που βρίσκονται μέσα στο χώρο. Κάναμε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ιδρύματος σε θετικό κλίμα, μιλήσαμε με τον γραμματέα της κυρίας Φωτίου να υπάρξει μια δημόσια δήλωση για αυτά τα κολαστήρια. Γιατί δεν είναι μόνο το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, υπάρχουν και άλλα σε όλη την Ελλάδα, όπου επικρατούν απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες.
Επίσης μέλος της Κίνησης ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, συμπλήρωσε πως βρίσκονται στο χώρο για να υποστηρίξουν και τους εργαζόμενους. «Το ίδρυμα δεν είναι στελεχωμένο με προσωπικό, λείπουν βασικές ειδικότητες. Είναι πολύ λίγα τα άτομα και δεν αρκούν για την φροντίδα των φιλοξενουμένων. Και οι εργαζόμενοι είναι πλέον «καμένοι» δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για αυτό που κάνουν, δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που θα ήθελαν να προσφέρουν. Εμείς είμαστε εδώ και δε στοχοποιούμε εργαζόμενους αλλά πολιτικές. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ιδρύματος, εγώ προσωπικά δεν πείστηκα για τις προθέσεις του. Δεν γίνεται να διαχειριστεί επιτυχώς πέντε ιδρύματα. Μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις αλλά δεν γίνεται. Να σημειώσουμε πως στο ίδρυμα δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός που να διατηρεί αρχείο των φιλοξενουμένων και μόνο ιδιώτες έχουν βοηθήσει.
Η ανακοίνωση του υπουργείου
Η ανακοίνωση του υπουργείου που εκδόθηκε χθες το απόγευμα αναφέρει τα εξής:
«Σε σχέση με την εξέλιξη στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λεχαινών, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αλληλεγγύης δηλώνει τα ακόλουθα:
«Το Υπουργείο έχει πλήρη συνείδηση των συνθηκών και των προβλημάτων που έχει παραλάβει. Ξέρουμε ότι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα είναι η έλλειψη προσωπικού, ιδίως ιατρικού, νοσηλευτικού και επιστημονικού και οι ανεπαρκείς υποδομές. Μέσα στον Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη των διοικήσεων όλων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στη Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ακριβής καταγραφή όλων όσα αυτές οι συνθήκες απαιτούν.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες για την κάλυψη, ως έναν βαθμό, των αναγκών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και των παραρτημάτων του, στα οποία ανήκει και το Θεραπευτήριο Λεχαινών. Αυτή η κάλυψη θα γίνει, βεβαίως, με τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας επιδιώκουμε την ενίσχυση του Νοσοκομείου Πύργου προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο πρόβλημα της εξειδικευμένης ιατρικής κάλυψης στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.
Στόχος της πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αλληλεγγύης είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση, με εξασφάλιση της αναγκαίας φροντίδας για τους περιθαλπομένους των σχετικών Ιδρυμάτων και σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμε τις επόμενες ενέργειές μας. Γι’ αυτόν τον σκοπό είναι αναγκαία η συνδρομή, η συνέργεια και η αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών».