Ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου η προγραμματική για τη μεταφορά των σκουπιδιών
εργοστασίου
Ενημέρωση για τους λόγους που η δημοτική αρχή Πύργου, δεν συμφωνεί με τη δημιουργία του Εργοστασίου Απορριμμάτων, παρότι οι διαδικασίες είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση, έγινε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων Αιτωλοακαρνανίας για την υλοποίηση της απόφασης του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης που αφορά την μεταφορά των απορριμμάτων.
Ο κ. Λιατσής, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη για το θέμα του εργοστασίου τονίζοντας ότι καμία λύση δε μπορεί να δοθεί χωρίς το δήμο Πύργου που παράγει και τις περισσότερες ποσότητες απορριμμάτων και πως θα επιμείνει ενάντια στη δημιουργία του. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γ. Αργυρόπουλος, ο οποίος μάλιστα ανέλυσε στο σώμα τις δυο τάσεις που έχουν αναπτυχθεί στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης με τη μεν πρώτη να υποστηρίζει ότι πρέπει η διαδικασία του εργοστασίου να συνεχιστεί μιας και στο έργο έχει ήδη αναδειχτεί ανάδοχος και βρίσκεται για συμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τη δε δεύτερη να υποστηρίζει ότι η ολοκλήρωση του έργου δεν είναι εφικτή βάσει δεδομένων καθώς οι ποσότητες των απορριμμάτων της Ηλείας δεν μπορούν να φτάσουν την εγγυημένη ποσότητα των 60.000 τόνων που απαιτούνται. Υπολογίζεται όπως είπε, ότι η Ηλεία παράγει 22.000 τόνους. «Οι υποστηρικτές της πρώτης τάσης λένε ότι μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον ποσότητες από τα νάιλον των θερμοκηπίων (10.000 τόνους), επιπλέον 8.000 τόνους οργανικών αλλά και να δεχτούμε τα σκουπίδια της Ζακύνθου για να φτάσουμε τους 60.000 τόνους. Είμαι αντίθετος σε αυτό γιατί με τη λύση αυτή θα χτυπάμε το κεφάλι μας στο τοίχο δεδομένης της άρνησης της κυβέρνησης για τόσο μεγάλα εργοστάσια αλλά και του γεγονότος εξ’ όσων γνωρίζουμε ότι η ανάδοχος εταιρεία έχει απευθυνθεί σε δυο τράπεζες για τη λήψη δανείου χωρίς όμως να έχει λάβει θετική απάντηση. Επιπλέον όμως δε μπορούμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον των συμπολιτών μας καθώς για να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου θα απαιτηθεί η αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Για τους λόγους αυτούς είμαι αντίθετος όπως και οι κ.κ. Σ. Μπαλιούκος, Θ. Κοτζάς και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ παρά τις όποιες αντιδράσεις που δέχεται…».
Ο Αντώνης Καράμπελας, επανέλαβε τη διαφοροποίηση του ως προς τη δημιουργία της Μηχανικής Διαλογής τονίζοντας ότι θα δυσκολέψει την εξέλιξη του μεγάλου έργου στην Τριανταφυλλιά και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να μην αποστασιοποιηθεί ο Δήμος από το σχέδιο του ΦΟΔΣΑ.
Η Δώρα Καλάκου υπενθύμισε ότι ήταν ενάντια στη δημιουργία του εργοστασίου πριν καν εκλεγεί κυβέρνηση Σύριζα ενώ ζήτησε από τη δημοτική αρχή να απομακρύνει τα σκουπίδια όχι μόνο από το κέντρο του Πύργου αλλά και από όλα τα χωριά του δήμου.
Ο Βασίλης Παναγόπουλος εξέφρασε την επιφύλαξη του για το τι θα γίνει στην περίπτωση που ακυρωθεί η δημιουργία του εργοστασίου δεδομένου ότι πέρασαν πολλά χρόνια για να φτάσουν στο σημερινό σημείο, επισήμανε όμως ότι η αντίθεση της δημοτικής αρχής ως προς την δημιουργία του είναι σωστή αλλά θα πρέπει να υπάρχει νέα πρόταση διαχείρισης.
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr