Τι ανέφεραν οι δήμαρχοι του νομού στη χθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ - "Χάνονται" άλλοι πέντε μήνες λόγω ΠΕΣΔΑ - Δευτέρα ή Τρίτη οι νέες αποφάσεις στην Περιφέρεια
Η επαναβεβαίωση της απόφασης των δημάρχων του νομού για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά ήταν το βασικότερο συμπέρασμα στη χθεσινοβραδινή, διευρυμένη, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ στην οποία μεταξύ άλλων μετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο σύμβουλος της Περιφέρειας στα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων κ. Βαγγέλης Καραχάλιος, οι τεχνικοί, οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του Φορέα για το έργο, ο πρώην πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Γιάννης Λυμπέρης κ.α.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ και δημάρχου Ηλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στο αίτημα που εξέφρασαν οι δήμοι Πύργου και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον Περιφερειάρχη, για τη λειτουργία μονάδων κομποστοποίησης μέσω ΠΕΣΔΑ στους δήμους τους.
«Η κίνηση αυτή αποδυναμώνει την προσπάθεια να πλησιάσουμε τους 60.000 τόνους για να έχουμε την δυνατότητα να προσεγγίσουμε το έργο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ενώ από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος είπε: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Όσο πιο στέρεη είναι η απόφαση που θα πάρετε, τόσο πιο εύκολος θα είναι ο δρόμος για όλους μας».
Οι δύο δήμαρχοι, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Πύργου κλήθηκαν να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα της φαινομενικά «διαχωριστικής γραμμής» που τραβούν με πρώτο, τον κ. Σάκη Μπαλιούκο να αναφέρει: «Κανένας δεν διαφωνεί με όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα. Κανείς ποτέ δεν θα βάλει στο στόμα μου ότι αυτό που ξεκινήσαμε με τον Γιάννη Λυμπέρη πριν κάποια χρόνια θα το υπονομεύσουμε τώρα εμείς».
Ακολούθως, ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής είπε: «Ένα εργοστάσιο που κάποτε ήταν σωστό, αυτοί που το σχεδίασαν σήμερα πρέπει να παραδεχτούν τη χασούρα, την αποτυχία. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ποτέ δεν είμασταν εναντίον του εργοστασίου. Είμαστε υπέρ του εργοστασίου. Του εργοστασίου όμως που θα μας ταιριάζει, ταιριάζει στην καθημερινότητα αλλά και στις μελλοντικές μας ανάγκες. Που είναι το κακό; Το ότι ζήτησα να μετρήσουμε τις ποσότητες για να προσδιορίσουμε ακριβώς τι εργοστάσιο θα έχουμε; Που φροντίζουμε έτσι με αυτό τον τρόπο την μακροημέρευση του ΧΥΤΥ; Που; Λέμε ναι στο εργοστάσιο που θα δουλεύει για λογαριασμό των πολιτών. Και μην μέμφεστε τον Πύργο που υποφέρει».
Από τη συζήτηση που ακολούθησε με τους συμβούλους και τα μέλη του ΦΟΔΣΑ αναδείχθηκε το ζήτημα ότι οι διαδικασίες επίσπευσης της σύμβασης μπορούν να γίνουν από τον Απρίλιο- Μάιο και μετά, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του ΠΕΣΔΑ, καθώς και ότι η προτεινόμενη λύση παραμένει σύγχρονη και είναι η κλασσικότερη που χρησιμοποιείται στις Ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, αναλύθηκαν διεξοδικά όλες οι οικονομικές, νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα ο ΦΟΣΔΑ, ο οποίος πρέπει, την Δευτέρα ή την Τρίτη, να δώσει τον οριστική του απάντηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Από την πλευρά του ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Γιάννης Λυμπέρης είπε: «Μέχρι προχθές, εάν υπήρχε η βούληση της κεντρικής διοίκησης, το έργο θα μπορούσε να υπογραφεί. Η μόνη λύση τώρα, είναι η απόλυτη πίεση η όλων των φορέων να προχωρήσει η σύμβαση με την κοινοπραξία με τις ίδιες προϋποθέσεις που είχαμε μπει».