Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο περιθώριο της Σύνοδο Κορυφής ο κ.Τσίπρας θα έχει και κατ ιδίαν συναντήσεις. Ηδη έχει συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Με σαφή στόχευση της ελληνικής πλευράς να τηρηθεί το action plan που έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία, το τετ α τετ ξεκίνησε στις 10:20 σήμερα το πρωί. Μαζί με τον πρωθυπουργό είναι και οι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.
Πρόκειται για μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Αθήνα «καίγεται» να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από την πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ώστε να μειωθούν οι ροές, πράγμα που έχει προκαλέσει εκνευρισμό.
Θέση της κυβέρνησης επομένως, είναι ότι η Άγκυρα πρέπει να πάρει τα κονδύλια που έχουν συμφωνηθεί, πρέπει, όμως, και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Οι επόμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, εκτός από την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στις 11:00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στις 15:30 και εν συνεχεία θα συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά στις 16:00.
Πιέσεις από την Ευρώπη
Από τη μία, οι εταίροι θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά στη δημιουργία των hotspots στα νησιά και, από την άλλη, της επιρρίπτουν ευθύνες για αδυναμία φύλαξης των συνόρων. Το τελευταίο είναι αυτό που οδήγησε στο να ανοίξει θέμα Σένγκεν και να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη ακόμα και με τον κίνδυνο εξόδου. Ενδεικτική του κλίματος είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία προωθούν Γερμανία και Γαλλία, για δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής με δύναμη 1.500 ανδρών σε πρώτη φάση, με εκτεταμένες αρμοδιότητες και με δυνατότητα να παρεμβαίνει όταν η ΕΕ κρίνει ότι υπάρχει θέμα φύλαξης συνόρων ακόμη και χωρίς αίτημα του κράτους-μέλους.
Η ατζέντα της Αθήνας
Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο iefimerida.gr, συνοψίζουν τις βασικές θέσεις της Αθήνας στα παρακάτω:
• Σε ό,τι αφορά για το αν θα μπορεί η νέα δύναμη, που θα αντικαταστήσει τη Frontex, να επεμβαίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη κράτους-μέλους, η ελληνική πλευρά διευκρινίζει πως «είναι απαραίτητη η συναίνεση των χωρών».
• Να μην υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις, αλλά να προβλέπεται συντονισμός με γειτονικές χώρες
• Να «τρέξουν» με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
• Να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες. Αυτό το σημείο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς αρκετές χώρες δεν δέχονται πίσω ομοεθνείς τους.