Στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου
Του Γιάννη Σπυρούνη
Μια πρωτότυπη πρόταση παρουσιάζουν μαθητές του τομέα Ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου. Αφορά σε μια τεχνολογική δημιουργία που μπορεί να συμβάλει στην έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων, όπως για παράδειγμα σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει από σεισμό. Οι μαθητές παρουσίασαν την «πατέντα» τους, η οποία αποτελεί μια μετεξέλιξη των γνωστών «snake-bots» και που μπορεί να αποδεχθεί σωτήρια για τους συνανθρώπους μας και να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στις Αρχές.
Η κατασκευή
Όπως περιγράφουν οι μαθητές πρόκειται για ένα εύκαμπτο δεκάμετρο σωλήνα, με ηλεκτρομηχανικά κινούμενη κεφαλή με ροδάκια που χωρά σε χαλάσματα, ενώ μέσω της μικρής κάμερας με φως, μικρόφωνου και ηχείων που διαθέτει, ο χειριστής μπορεί να εντοπίζει εγκλωβισμένο και να του παρέχει οδηγίες αλλά και αέρα, νερό, υγρή τροφή ή φάρμακο μέσω λεπτού σωλήνα
Η συσκευή χειρίζεται από ηλεκτρικό χειριστήριο που κινεί την κεφαλή μπρος πίσω αριστερά δεξιά και πάνω κάτω, σε δυο ταχύτητες.
Η κατασκευή έγινε στο εργαστήριο Ηλεκτρολογικού Αυτοματισμού από τους μαθητές με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πανόπουλου Θανάση.
Η βοήθεια από τους καθηγητές
Ο διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου Θανάσης Πανόπουλος μιλώντας στο ilialive.gr είπε πως το καλύτερο είναι αυτή η συσκευή να φανεί αχρείαστη στον κόσμο. «Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση εγκλωβισμένων σε χώρους που δεν μπορεί να μπει άνθρωπος ή σωστικός σκύλος. Να μπορεί να εισχωρήσει μέσα από χαραμάδες σε γκρεμισμένα κτίρια. Είναι ηλεκτρομηχανικά προωθούμενο, έχει κεφαλή με τροχούς που κινείται σε τρεις άξονες. Φέρει κάμερα με LED που μεταφέρει την εικόνα που βλέπει μπροστά η κεφαλή στον χειριστή του υπολογιστή και με ενσωματωμένο ηχητικό σύστημα, μικρόφωνα και ηχεία μπορεί να επικοινωνήσει με τον χειριστή, ο εγκλωβισμένος και να υπάρξει εικόνα του τι υπάρχει στην άλλη άκρη και να δοθούν οδηγίες. Με σωληνάκι που φέρει η συσκευή μπορεί να μεταφερθεί στον εγκλωβισμένο, αέρας, νερό, φάρμακα και υγρή τροφή» είπε ο κ. Πανόπουλος. Αναφέρθηκε στα snake-bots που φέρουν μόνο κάμερα, αλλά χωρίς ηχητική επικοινωνία ή άλλα συστήματα μεταφοράς τροφής ή νερού. Ήταν επί της ουσίας μια εργασία των μαθητών, στο να μεταφέρουν τα όσα μαθαίνουν στο σχολείο τους για τις αρχές αυτοματισμού, όπου χρησιμοποιούν τα απαραίτητα υλικά. «Ήταν ένα θέμα που επιλέξαμε που έχει κοινωνική απήχηση, αλλά αποτελεί και σημαντική εξάσκηση στα θεωρητικά μαθήματα που γίνονται» συμπλήρωσε ο κ. Πανόπουλος. Οι μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου, κάθε χρόνο υλοποιούν ανάλογες εργασίες για να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους πάνω στα μαθήματα που διδάσκονται.
Μύηση στην τεχνολογία
Ο μαθητής της Γ’ Τάξης Ηλεκτρολόγων 1ου ΕΠΑΛ Πύργου Δημήτρης Μισύρης, από την πλευρά της ομάδας εργασίας τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ λειτουργική κατασκευή που η χρήση της μπορεί να σώσει ζωές. «Είναι μια πολύ καλή εργασία για να δουλέψουμε και να εξελιχθούμε στα μαθήματά του τομέα που ακολουθούμε. Κερδίζουμε σε εμπειρίες και μπαίνουν περισσότερο στο χώρο. Μας πεισμώνουν τέτοιες εργασίες για τα μαθήματα. Μπαίνουμε πιο βαθιά στις έννοιες της ηλεκτρολογίας και των αυτοματισμών. Είναι κάτι που μας αρέσει και θέλουμε να προχωρήσουμε».
Στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου δίδεται βάση στην συνεργατική και βιωματική μάθηση στα εργαστήρια ειδικοτήτων όπου οι μαθητές εργάζονται σε μικρές ομάδες και αναπτύσσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.